Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Cáfol a Legfőbb Ügyészség Szabadi-ügyben

2001.11.05. 16:18
A leghatározottabban cáfolja a Legfőbb Ügyészség, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a parlamentben korábban azt mondta: Szabadi Béla és az FVM ügyei körül "mindent rendben találtak". Az ellenzék múlt héten, többek között erre a kijelentésre alapozva nem támogatta Szabadi mentelmi jogának felüggesztését.
A Legfőbb Ügyészség átvizsgálta valamennyi, az üggyel kapcsolatos dokumentumot, és ezekből megállapította, hogy Polt Péter erre az ügyre adott válaszaiban nem szerepel ilyen kijelentés - áll az ügyészség közleményében.

Ezért ez nem is lehet oka az Országgyűlés Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló Bizottságának október 30-i döntésének, melynek során a képviselők többsége - szoros szavazást követően - nem támogatta Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését- közölte az MTI-vel Horányi Miklós osztályvezető ügyész.

Az ellenzék Polt Pétert faggatná

Az SZDSZ és MSZP képviselői egy héttel ezelőtt úgy foglaltak állást: a döntés előtt kiegészítő információkat kérnének a legfőbb ügyésztől, de ezt a kormánypárti képviselők elutasították. Így az FTC-vel kötött reklámszerződések ügyében nem javasolták a mentelmi jog felfüggesztését, ami valószínűsíti, hogy a parlamenti plenáris ülés sem adja ki Szabadit, mert ehhez kétharmados többségre lenne szükség, ami az MSZP nélkül nincs meg.

Bővebben:A mentelmi bizottság Fradi-ügyben nem adta ki Szabadit

Szabadi Béla országgyűlési képviselő, volt FVM politikai államtitkár mentelmi jogának felfüggesztésére azért nyújtott be a legfőbb ügyész ismételten előterjesztést október 16-án, mert - mint az LÜ fogalmazott - "a nyomozás jelen szakaszában újabb bűncselekmények alapos gyanúja merült fel". A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal korábban ismertetett adatai szerint Szabadi Béla alaposan gyanúsítható 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással.

Bővebben:Őrizetbe vették Szabadi Bélát

Az ügyészség akkori információi szerint Szabadi Bélával kapcsolatban a hűtlen kezelés gyanúját több esetben is különböző kft.-k jogosulatlan reklámtevékenysége alapozza meg. A csalás gyanúja pedig a külföldi utazásokkal függ össze.