Valér
-2 °C
0 °C

Az újabb vád szerint Szabadi 845 milliós kárt okozott

2002.12.14. 14:22
Szabadi Bélát, az Orbán-kormány politikai államtitkáraként elkövetett cselekményei miatt újabb négy ügyben gyanúsította meg a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal pénteken; az ügyészség szerint a vagyoni hátrány összege 845 millió forint. Szabadi nyomott árú eladásra kötelezte az FVM egyik vállalkozását.
Szabadi Béla - aki ellen más ügyekben hónapokkal ezelőtt benyújtott vádiratot még nem kezdte el tárgyalni a Fővárosi Bíróság - pénteken az ügyészségen nem kívánt vallomást tenni.

Élelmiszerek olcsón százmilliókért

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI kérdésére a sajtóértesüléseket megerősítve elmondta: ezúttal döntően hűtlen kezelésnek minősített cselekményekkel gyanúsítják az exállamtitkárt. Az egyik ügyben a gyanúsítás szerint arra kötelezte a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium tulajdonában álló kht.-t a tárca volt politikai államtitkára, hogy a piaci ár alatt adjon el élelmiszereket az általa megjelölt, mezőgazdasági cikkek kereskedelmével és termelésével egyébként nem foglalkozó gazdasági társaságoknak.

Befejezés előtt a nyomozás

A gyanúsításban szereplő ügyek egyikében 638 millió forint a vagyoni hátrány, egy másikban pedig mintegy 200 millió forint. Ezekben az esetekben is akkor kezdett vizsgálódni a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, mint a már bírósági szakba jutott más cselekményeknél, ám könyv- és árszakértő felkérésére is szükség volt, ezért hónapokkal tovább tartott a nyomozás. Az MTI úgy tudja, annak ellenére, hogy csak most történt meg a gyanúsítás, a nyomozás befejező szakaszába jutott és hamarosan sor kerülhet a vádemelésre is. Akkor pedig elképzelhető, hogy a Fővárosi Bíróság egyesíti ezeket az ügyeket a már korábban vád tárgyává tett cselekményekkel.

Akár 12 évet is kaphat

Szabadi Béla ellen februárban emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 23 vagyon elleni bűncselekmény, köztük hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás alapos gyanúja miatt, melyek összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak. Mindezért halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható. A vádpontok jórészt két ügycsoporthoz; a Ferencváros sportklub reklámszerződéseihez és az exállamtitkár utazásaihoz kapcsolódnak. Szabadi Béla az eljárás során ártatlanságát hangoztatta. A politikus mentelmi jogát 2001. júniusában függesztette fel a parlament, majd a bíróság napokon belül előzetes letartóztatásba helyezte. Utóbb házi őrizetbe került, majd a bíróság ez év októberében lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette a volt politikai államtitkár elleni kényszerintézkedést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!