Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szabadi két év felfüggesztettet kapott

2006.10.17. 16:00
Kapcsolódók (7)
Bűnösnek mondta ki az elsőfokú bíróság Szabadi Bélát, az Orbán-kormány földművelésügyi politikai államtitkárát. A védelem szerint politikai koncepciós eljárás indult a volt államtitkár ellen, aki mindvégig ártatlanságát hangsúlyozta. Szabadit végül azért ítélték el, mert hivatali hatalmával visszaélve arra kényszerítette az agrártárca alá tartozó cégeket, hogy reklámszerződéseket kössenek az FTC-vel. Szabadi ügyvédje október 23-án Ausztriába megy, minthogy szerinte minősíthetetlen a magyar politikai helyzet.

Két év szabadságvesztést kapott négy évre felfüggesztve első fokon Szabadi Béla kedden. A Fővárosi Bíróság Diós Erzsébet vezette tanácsa 19 rendbeli hivatali visszaélésben és nagy értékre elkövetett hűtlen kezelésben is bűnösnek mondta ki az egykori földművelésügyi államtikárt. A különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés vádja alól felmentették, és a vádiratot megváltoztatva végül a 19 rendbeli hűtlen kezelést hivatali hatalommal való visszaélésre változtatták. Szabadit azért marasztalták el, mert az agrártárca alá tartozó cégeknél és kht.-knál beosztottjai révén elrendelte: kössenek szerződéseket a Ferencvárossal, és a sportklubot így a cégek és kht.-k pénzéből finanszíroztatta.

A bíróság szerint Szabadi nem írásban kérte a minisztérium alá tartozó cégektől, hogy a Fradival kössenek reklámszerződést, hanem beosztottjaival utasíttatta a cégvezetőket. Ők pedig személyükben, a cégek pedig gazdálkodásukban fenyegetve voltak, mondta ki a bíróság. A bíró szerint a cégek nem önállóan döntöttek, nem is tárgyaltak a Fradival. A bíróság kimondta azt is, hogy a cégvezetők egy speciális hatalommal álltak szemben, minthogy Szabadi hatalomcentrikus helyzetet alakított ki, több jogkört a miniszter is átadott neki.

Nem hűtlen kezelés, hanem hivatali visszaélés

A bírónő szerint az, hogy nem a vádiratban leírt hűtlen kezelés miatt ítélték el Szabadit, nem eltérés a vádhoz kötöttség elvétől, mert a periratokban benne volt a hivatali visszaélés tényállása is, a hűtlen kezelést pedig Szabadi nem követhette el, mert ehhez közvetve vagy közvetlenül kellett volna rendelkeznie a pénzek fölött. (Ugyanakkor az ügyész és Szabadi védője is azért fellebbezett, mert szerintük tévesen értelmezte a bíró a helyzetet.) A bírónő hangsúlyozta, az államhatalomba vetett bizalmat kell megerősíteni, és azt is tudatosítani kell, hogy az államhatalom nem korlátlan. Éppen ezért a hűtlen kezelést csak egy esetben, egy elsőosztályú repülőjegy vásárlásakor ismerte el a bíróság, amikor Szabadi nem magának, hanem a titkárságvezetőjének vetetett ilyen jegyet.

Jogosan utazott első osztályon

Szabadi utazásait jogosnak minősítette a bíróság, ugyanis senki nem szólt neki, hogy őt nem illeti meg a minisztereknek járó első osztályú repülőjegy. Szabadi akkora hatalmat összpontosított a kezében az Orbán-kormány idején, amikor Torgyán József agrárminiszter a hatásköreinek jelentős részét átruházta Szabadira, hogy az államtitkár úgy gondolhatta, neki járnak a különleges kedvezmények utazáskor.

Szabadi esetében az ügyész téves értelmezés és súlyosbítás miatt fellebbezett, akárcsak Bárándy György, a védő. Bárándy suzerint a mostani minősíthetetlen politikai helyzet 2000-ben éppen a Szabadi-üggyel kezdődött, amikor a Fidesz ki akarta nyírni a Kisgazdapártot. Azóta mérgesedtek el a politikai viszonyok. Bárándy szerint október 23-áig biztosan nem csendesdik le a helyzet, éppen ezért ő ezen a napon Ausztriába fog utazni.

Szabadi ártatlannak vallja magát

Szabadi Béla is iratellenesnek tartja az ítéletet, szerinte ártatlanul hurcolják meg hat éve. Az Indexnek előbb nem akart nyilatkozni a volt államtitkár, majd elmondta tudósítónknak, hogy a múlt héten az Indexre hivatakozva felhívta egy ember (Szabadi a nevét is említette), aki megjósolta: ártatlanul is el fogják ítélni.

A másod-, harmad-, negyed-, ötöd-, hatod és hetedrendű vádlottakat felmentették. Több felmentett vádlott már az utolsó szó jogán kártérítést követelt a hat évig tartó procedúra miatt. Négy sokadrendű vádlott - így Lóki Géza is - magánokirat-hamisításért pénzbüntetést kapott, közülük ketten fellebeznek enyhítésért. Az ügyész Simon László (ő Torgyán József egyik bizalmasa volt korábban) ötödrendű vádlott és a hatod-, illetve a hetedrendű vádlott esetében a bűnösség megállapítását kérte. Így jogerősnek a keddi bírósági ítélet csak hat személy esetében nevezhető: a másod-, a harmad-, a negyedrendű vádlott, valamint két okirathamisítás - fiktív szerződés aláírása és hamis számlák benyújtása - miatt pénzbüntetésre ítélt vádlott esetében, továbbá egy sokadrendű vádlottat is felmentettek.

2000-ben kezdődött

Szabadi Béla pere 2003-ban kezdődött. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi államtitkárát, Torgyán József "jobbkezét" milliárdos vagyoni hátrányt okozó bűncselekményekkel vádolták meg. Bárándy György - aki 2003-ban védte az egykori államtitkárt - akkori nyilatkozata szerint Szabadi ellen 2001-ben (tehát az Orbán-kormány idején) politikai koncepciós eljárás indult, mely valójában a kisgazdapárt és annak elnöke elleni támadás eszközéül szolgált.

Összesen két vádirat készült 2003-ban, teljes terjedelmük hatvan oldal volt. (Később a vádiratok száma négyre nőtt, majd az eljáró bíró éppen 2006-ban ismét kettőre csökkentette, mert távozik a Fővárosi Bíróságtól, és csak a Szabadit érintő ügyekben akart ítélkezni.)

A Központi Ügyészség Nyomozó Hivatal 2003-ban több mint húsz rendbeli hűtlen kezeléssel, továbbá csalással és sikkasztással vádolta az egykori politikai államtitkárt. A bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány az ügyészség szerint összességében meghaladta az egymilliárd forintot. Idén, 2006 augusztusában az ügyész módosított ezen - és azt kérte, a vád módosuljon egy rendbeli, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésre. Emellett a vádhatóság Szabadi terhére ró egy sikkasztást is. A vagyoni kár időközben csaknem 1,9 milliárd forintra nőtt a vádiratok szerint. A bíróság most a hűtlen kezelések közül csak egy repülőjegyvásárlást ismert el, és egyébként 19 rendbeli hivatali hatalommal való visszaélést állapított meg Szabadinál.

Utazások és Ferencváros

Szabadi Béla ellen az ügyészség először a Ferencvárosi Torna Club (FTC) kötött reklámszerződések, illetve külföldi utazások miatt emelt vádat. Az első vádiratban az egykori államtitkár utazásait veszi sorra az ügyészség. A vádhatóság szerint Szabadi kísérőivel első osztályú jeggyel utazott külföldi repülőútjai során, holott csak komfortfokozatban tehette volna ezt. A bíróság szerint végül csak a kísérő első osztályon való utaztatása volt bűncselekmény.


Szabadi Béla

A Ferencváros kapcsán Szabadi terhére róják, hogy utasítást adott az Agrárinnovációs kht. ügyvezetőjének, hogy támogassa az FTC-t. A társaság egy úgynevezett "Életmód Nap" rendezvény keretén belül reklámfelületet kötött le, ám a programot végül nem szervezték meg. Az Életmód Nap a bíróság szerint ténylegesen szerveződött, más kérdés, hogy végül elmaradt, ezért büntetőjogi felelősség nem terhel senkit, felmentették az ebben megvádolt személyeket, akik a kht.-nál keveredtek az ügybe. A kht.-tól a Fradihoz került pénzeket az FTC elismerte, és más rendezvényre beszámította volna, tehát nem tűnt el ez az összeg.

A Fradi támogatása majdnem szabályos volt

Az ügyészség szerint Szabadi a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Kutató Intézet Kft. ügyvezetőjét is jogellenesen utasította arra, hogy szállítsa le a törzstőkéjét 200 millió forinttal és a pénzt a minisztérium számlájára fizesse be. Az összeg más, a minisztérium tulajdonában álló gazdasági társaságokhoz került a "legsürgősebb fejlesztési feladatok" ellátására. Ezek között a cégek között több olyan szerepelt, amely az FTC-vel reklámszerződést kötött és emiatt likviditási gondjai lettek. A bíróság megállapította, hogy a vádirattal elletétben erre volt joga Szabadinak, vagyis utasíthatta a törzstőke leszállítására a kft.-t, ezért a továbbiakban nem vizsgálták, hogy ezután mi történt a cégnél.

Ugyancsak az első vádirat tartalmazza, hogy az FVM Irányító Szervek költségvetési fejezetszámlájáról 169 millió forintot utaltak át Szabadi Béla jóváhagyására az FTC-nek annak ellenére, hogy a költségvetési törvény ilyen előírást nem tartalmazott. Az ügyészség álláspontja szerint Szabadi az FTC-nek juttatott összeget eltulajdonította. A bíróság megállapította, hogy a pénzt talán tényleg nem minden közigazgatási szabály szerint utalták át, de ezért nem Szabadi a felelős, íga a különösen nagy értékű hűtlen kezelés vádja itt nem áll meg. Itt a minisztérium pénzügyi osztályának kellett volna esetleg szólnia, jeleznie, de egyébként az Állami Számvevőszék sem kifogásolta jelentősen az eljárást, amely alapvetően nem tekinthető törvénytelennek.

Simon László és Lóki Géza ügyletei

A második vádiratban azzal vádolták a volt politikai államtitkárt, hogy az Agrármarketing Centrum Kht. ügyvezetőjét exkluzív irodaszerek vásárlásával bízta meg a cég számlájára, és azt kérte, ezeket adja át neki. Az okozott kár az ügyészség szerint több mint egymillió forintra tehető. A bíróság itt ellentmondásos tanúvallomásokkal szembesült, ezért nem tudta elfogadni a vádhatóság álláspontját, Szabadi eszerint nem bizonyítható, hogy ajándéktárgyakra tett volna szert.

Szintén vádiratban szerepelt, hogy a politikai államtitkár arra kötelezte a FVM tulajdonában álló TIG kht.-t, hogy a piaci ár alatt adjon el élelmiszereket az általa megjelölt, mezőgazdasági cikkek kereskedelmével és termelésével egyébként nem foglalkozó gazdasági társaságoknak. Ezek a kedvezményezett társaságok a bíróság információi szerint az ötödrendű vádlotthoz Simon Lászlóhoz, Torgyán József korábbi bizalmasához kapcsolhatók és egy Lóki Géza nevű vádlott érdekeltségébe tartoztak közvetlenül. Lókit a bíróság most okirathamisításért elítélte pénzbüntetésre, Lóki ugyanis részt vett fiktív szerződések megkötésében és hamis számlák kiállításában is. Simon esetében azonban a bíróság nem talált megalapozott vádat, így felmentette az ötödrendű vádlottat.

Idén augusztusban az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért perbeszédében Szabadi Bélára. Az ügyész azt kérte, hogy az FVM volt politikai államtitkárát folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás bűntettében mondja ki bűnösnek a bíróság.

Az augusztusi vádbeszéd és az októberi ítélet

Idén augusztusban az ügyész mintegy négy órán át tartó perbeszédében nyomatékos enyhítő körülménynek nevezte az időmúlást, míg Szabadi Béla esetében súlyosbító körülményként értékelte a halmazatot, a folytatólagosságot, illetve azt, hogy magas beosztásban követte el a vádbeli bűncselekményeket. Mindezek alapján az ügyész szerint Szabadi Béla öttől tizenhárom évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A bíróság viszont most csak két évet szabott ki Szabadira, mert egyrészt az időmúlást elismerte enyhít körülménynek, másrészt nem hűtlen kezelés, hanem hivatali visszaélés miatt ítélte el Szabadit. Márpedig a hivatali visszaélés maximális büntetési tétele 3 év, még halmazatban is csak 4,5 év lett volna kiszabható Szabadira.

A vádhatóság képviselője augusztusban kérte, hogy az alsó határhoz közelítő büntetést szabjon ki a bíróság, és a közügyek gyakorlásától is tiltsa el a vádlottat. Az ügyész végindítványában összesítette a különböző vádpontokat: ennek alapján a Szabadi-ügy két vádirata összesen 1 milliárd 893 millió forintos hűtlen kezelést takar. Ebből a bíróság szerint többesetben nem állt meg a vád, így összegszerű kárt a bírónő - legalábbis szóbeli magyarázatában - nem állapított meg október 17-ei, keddi ítéletében.

Az 1999-2000-ben elkövetett cselekmények miatt 2001 júniusában a parlament felfüggesztette Szabadi Béla mentelmi jogát, és a bíróság még ebben az évben előzetes letartóztatásba helyezte. Előzetesben több hónapot töltött a politikus. Majd egy-egy évig házi őrizetben volt, illetve lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állt. Mindezt a bíróság a mostani ítéletnél figyelembe vette, a bírónő szerint a büntetési cél már az elmúlt hat évben gyakorlatilag megvalósult, miközben a büntetést még ki sem szabták.

Szabadi Béla még a Gyorskocsi utcai fogdából levelet írt Orbán Viktornak, sérelmezve az ellene indult eljárást. Erről 2004-ben nyilatkozott a Magyar Hírlapnak. Szabadi ekkor azt mondta: "mindig bíztam abban, hogy az ártatlanságom kiderül. Nem követtem el bűncselekményt". Szabadi a mostani ítélethirdetés után is ártatlanságát hangsúlyozta az Indexnek.