Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Boros feljelentette Szabadit

2001.03.07. 18:50
Boros Imre, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízott vezetője büntetőfeljelentést tett Szabadi Bélával, a tárca korábbi politikai államtitkárával szemben. Az eddigi vizsgálat feltárta azokat a jogszabályba, törvénybe ütköző, Torgyán József volt miniszter által kiadott és hatályba léptetett, a tárca működtetését szabályozó belső rendelkezéseket is, amelyek lehetőségeket adtak Szabadi Béla volt politikai államtitkár által folytatott szabálytalan, jogtalan, a büntetőjog területét is érinthető cselekmények kivitelezéséhez. Ez pedig Torgyán József volt miniszter közvetlen felelősségét is felveti.
Boros szerint felvethető Torgyán József felelőssége is
A megbízott FVM-miniszter a hozzá eljuttatott információk és tájékoztatók alapján rendkívüli vizsgálatot rendelt el a tárcánál, egyebek mellett azért, mert Szabadi Béla volt politikai államtitkár a hivatali teendőit nem adta át, nem készített a jogszabály szerint előírt átadás-átvételi jegyzőkönyvet, illetve ismeretlen okból hivatali működésének utolsó napjaiban igen nagy mennyiségű iratanyagot semmisített meg. Boros Imre a vizsgálati jelentés megállapításai alapján a Szabadi Béla ellen tett büntető feljelentést a legfőbb ügyészhez nyújtotta be, s erről tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Szabadi miniszteri jogokat gyakorolt

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata is megállapította, hogy Szabadi Béla az állami vezetők közül a legköltségesebb, szakmailag is indokolatlan külföldi "luxusutazásokon" vett részt az állami költségvetés terhére. Szabadi Béla a közigazgatási államtitkár és a miniszter jogköréből olyan rendelkezési jogosultságokat vont magához, amelyek a vonatkozó jogszabályok és az FVM Szervezeti és Működési Szabályzata szerint nem illették meg. Szabadi Béla ezen jogosultságok felhasználásával a pénzeszközök és az intézmények fölött minden vezetői, illetve pénzügyi kontroll nélkül, kvázi tulajdonosként úgy rendelkezhetett, hogy az visszaélések gyanúját vetette fel.

A miniszter csak az MTI-hez eljuttatott közleménye leírja: a soron kívül, rövid határidőn belül lefolytatott vizsgálat olyan súlyos, jogellenes cselekményeket, illetve szabálytalanságokat tárt fel, amelyek megalapozták Szabadi Bélával szemben a büntető feljelentés megtételét.

Orbán: Borosnak bizonyára megvolt erre az oka
A késő esti órákban találkozott a kormányfő és Boros Imre. Az agrártárca ideiglenes vezetője közölte: Orbán Viktor nem tett kifogást az ellen, hogy büntetőeljárást kezdeményezett Szabadi Béla volt földművelésügyi politikai államtitkár ellen. Boros Imre jelezte, hogy a büntetőfeljelentés hátteréről szóló teljes írásos anyagot átadta Orbán Viktornak. A miniszterelnök korábban közölte, bizonyára jó oka volt Boros Imrének arra, hogy feljelentette a földművelésügyi tárca volt politikai államtitkárát.
Torgyán is felelősségre vonható lesz?

Boros Imre szerint az eddigi vizsgálat feltárta azokat a jogszabályba, törvénybe ütköző, Torgyán József volt miniszter által kiadott és hatályba léptetett, a tárca működtetését szabályozó belső rendelkezéseket is, amelyek lehetőségeket adtak Szabadi Béla volt politikai államtitkár által folytatott szabálytalan, jogtalan, a büntetőjog területét is érinthető cselekmények kivitelezéséhez. Ez pedig Torgyán József volt miniszter közvetlen felelősségét is felveti.

A közlemény szerint új, súlyos pénzügyi visszaélésekre is fény derült Szabadi Bélával kapcsolatban, s az ezzel összefüggő vizsgálatok lezárultával várhatóan újabb büntetőfeljelentésre kerül sor a volt politikai államtitkár ellen.

Torgyán megdöbbent

,,Megdöbbenésemet és rosszallásomat fejezem ki Boros Imre megbízott agrárminiszter boszorkányüldözést felidéző vádaskodásai miatt" - közölte Torgyán József, az FKGP elnöke arra reagálva, hogy az ideiglenes földművelésügyi miniszter büntetőfeljelentést tett Szabadi Béla, a tárca volt politikai államtitkára ellen és felvetette Torgyán József felelősségét is az ügyben.

A kisgazda vezér Boros Imre közleményében nem talált semmi olyat, ami bűncselekmény elkövetésére utalt volna, hanem - mint mondta - az ugyanazt a mocskolódást képviseli, mint három héttel ezelőtt, amikor belépett a földművelésügyi minisztérium épületébe. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel a végleges agrárminiszter személyét illetően, a kisgazda pártelnök elmondta: konkrét időpontról még nem állapodott meg a kormányfővel, de reményei szerint a találkozó még a nap folyamán létrejön.

Orbán: nincs tervben találkozó

Orbán Viktor viszont úgy nyilatkozott, hogy nincs a szerdai napra tervbe véve találkozó Torgyánnal, hacsak a kisgazda pártelnöknek nincs új javaslata a végleges agrárminiszter személyére vonatkozóan. A kormányfő hozzátette: a jövő hétfőn, kedden, de legkésőbb szerdán meg kell történnie a végleges agrárminiszter bizottsági meghallgatásának, ehhez viszont a hét végén vagy hétfőn döntést kell hozni a földművelésügyi miniszter személyéről. ,,Tizenötödikére a köztársasági elnökhöz olyan javaslatnak kell menni, amely alapján ő dönteni tud és eleget tud tenni a formalitásoknak" - mondta Orbán Viktor.

Szerinte a Szabadi Béla elleni büntető feljelentés nem befolyásolja a végső döntést az agrártárcát vezető személyt illetően, mert - mint mondta - erre a posztra az alkalmasság alapján kell kiválasztani a megfelelő embert.

A miniszterelnök megjegyezte: még nem értesült arról, hogy kisgazda képviselők egy csoportja levélben fordult hozzá annak érdekében, hogy Boros Imre megbízott földművelésügyi minisztert nevezze ki véglegesen az FVM élére. Egyes hírek szerint a kormányfő ma este megbeszélést tart az agrártárca ideiglenes vezetőjével.