Auguszta
-4 °C
2 °C

Kizárták Szabadit a kisgazda frakcióból

2001.06.11. 18:06
Két szavazaton múlott, hogy kizárták Szabadi Bélát a kisgazda frakcióból, ugyanis 27-én voksoltak úgy, hogy a képviselőt el kell távolítani a képviselőcsoportból, 25 szavazat pedig már kevés lett volna ehhez. Az FVM volt politikai államtitkára az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy elfogadja a kizárását, mivel nem fut olyan szekér után, amelyik nem akarja felvenni, ráadásul már nem is tetszik neki. A kisgazda képviselőcsoport azzal indokolta a politikus eltávolítását, hogy nem vetne jó fényt a frakcióra az, hogy az egyik tag ellen büntetőeljárás folyik.
Szabadi Béla
Pokol Béla javasolta az FKGP frakciójának, hogy zárják ki Szabadi Bélát soraikból. Ezt valószínűleg a délelőtti részleges frakcióülésen döntötték el Bánk Attiláék. A tanácskozáson 39-en voltak jelen, csupán Kékkői Zoltán és Gyimóthy Géza - aki a parlament ülését vezette - hiányzott. Szabadi mellett csupán Csatári József érvelt, aki úgy vélte, az ártatlanság vélelme mindenkit megillett. Szentgyörgyvölgyi Péter, a képviselőcsoport vezetője Boros Imrét, a PHARE-ügyekért felelős tárcanélküli minisztert jelölte ki fegyelmi biztosnak.

Szabadi inkorrektnek tartotta, hogy Szentgyörgyvölgyi azt a Borost nevezte meg, aki büntetőfeljelentést tett ellene a legfőbb ügyésznél. A kisgazdák 27 tagja döntött úgy titkos szavazáson, hogy zárják ki Szabadi Bélát, 11-en nemmel szavaztak, és egy valaki tartózkodott. Így csupán két szavazaton múlott az, hogy a politikust kizárták a frakcióból.

Szentgyörgyvölgyi az ülés végén úgy nyilatkozott, hogy más kizárások nem kerültek szóba.
A frakcióvezető azzal indokolta a politikus eltávolítását, hogy korábban született egy olyan döntés, ha a frakció bármely tagja bűncselekmény gyanújába keveredik, akkor annak a függetlenek között a helye. Ráadásul azt is el akarják kerülni, hogy a Szabadi Béla elleni büntetőeljárás ne vessen rossz fényt a kisgazdákra. Az FVM volt politikai államtitkárát több 100 millió forintos hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja az Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Szabadi Béla az Indexnek elmondta, elfogadja kizárását, hiszen amúgy sem tetszik már neki ez a frakció. Szabadi úgy véli, a kizárásával kapcsolatban spekulációról van szó, Székely Zoltán ügyében sokkal egyértelműbb volt a helyzet, ugyanis őt tetten érték. Nem csalódott, úgy érzi, sok mindent adott a pártnak.