Erik, Alexandra
EUR 385,34 Ft
USD 365,65 Ft
11 °C
23 °C

Elvei miatt nem perel Medgyessy

2003.02.28. 15:13
Mivel a szólás- és véleményszabadság feltétlen híve a kormányfő, nem tesz feljelentést becsületsértésért az ellen a két fiatal ellen, akik sarlóval, kalapáccsal, és vörös csillaggal illusztrált transzparensen fejezték ki, mit gondolnak róla.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken tárgyalta annak a két személynek az ügyét, akik ellen a Civilek a békéért elnevezésű szervezet február közepi demonstrációján önkényuralmi jelkép használata miatt indítottak büntető-eljárást. A perbe fogott két fiatal ügyében a bíróság visszautalta a keresetet az ügyészségnek.

Indoklásuk szerint a transzparensen a miniszterelnököt sértő kontextusban szerepeltetik, s ezért Medgyessy Péter magánvádas eljárásban nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértésért beperelheti Barna Tibort és Pál Mártont. A becsületsértés büntetési tétele nagyobb az önkényuralmi jelképek használata miatt kiszabhatónál, s így a bíróság joga így dönteni.

Precedens
A kormányváltást követően, már előfordult hasonló eset, Loppert Dániel a kapolcsi rendezvények idején "leárulózta" az odalátogató kormányfőt. Ezt követően a rendőrség perbe fogta, a bíróság elsőfokon el is marasztalta az egyetemistát. Végül azonban a Veszprém Megyei Bíróság megszüntette az eljárást. A véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog, a közszereplőknek tűrnie kell a kritikát - indokolt a másodfokon eljáró testület.
Gál J. Zoltán a tárgyalást követően érdeklődésünkre azt üzente, hogy a miniszterelnök a szólás- és véleményszabadság feltétlen híve, végül ezt meg is magyarázva kijelentette: egyértelmű a miniszterelnök döntése, nem indít eljárást.

Hende Csaba, Orbán Viktor volt miniszterelnök kabinetfőnöke a tárgyalás előtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen úgy ítélte meg, hogy noha "rendkívül sarkos, rendkívül udvariatlan, talán bántó formában", de mégiscsak véleményüknek adtak hangot a fiatalok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét