Auguszta
-3 °C
2 °C

Moszkva helyett Párizsba utaznak az 1956-os vetélkedő nyertesei

2006.08.28. 11:20
Észbe kapott az oktatási tárca, és megváltoztatta az 1956-os vetélkedő címét és fődíját is.

Párizsba és nem Moszkvába utaznak a Szabadságharcos - Freedom Fighter 1956 vetélkedő győztesei; Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn döntött a nyertes csapat jutalmának és a verseny elnevezésének megváltoztatásáról a szaktárca sajtóirodájának tájékoztatása szerint.

Magyarítás


Nagy Imre emlékműve a Pere Lachaise temetőben
A győztesek így a forradalmak városát, Párizst kereshetik fel, ahol történelemtanárok kíséretében leróhatják kegyeletüket a Pére Lachaise temetőben Nagy Imre emlékművénél, a Magyar Intézetben pedig találkozhatnak a magyar emigráció Franciaországban élő képviselőivel is. A szaktárca vezetője döntött arról is a vetélkedősorozat Szabadságharcos - Freedom Fighter néven fut tovább, azaz kiegészült a magyar elnevezéssel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke már januárban bírálta a szaktárca akkori vezetését az 1956-os forradalom évfordulójára kiírt tanulmányi verseny miatt; a szervezet szerint elképesztő, hogy a tanulmányi verseny elnevezése nem magyar. Kerpen Gábor elnök akkor közölte: a PDSZ természetesnek tartja, hogy az Oktatási Minisztérium a "freedom fighter" angol címet a legrövidebb időn belül magyarra cseréli, akár úgy, hogy szó szerint visszafordítja: szabadságharcosra.

Háborogtak

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői augusztus elején szintén háborogtak. A képviselőcsoport tagjai zavarónak és feleslegesnek tartják, hogy a vetélkedősorozat címe angol nyelvű; érthetetlen, hogy vajon miért nem volt megfelelő a "szabadságharcos" magyar szóösszetétel. "A modoros és erőltetett címválasztásnál azonban egy súlyosabb, a jóérzést sértő problémát is látunk a verseny fődíjával kapcsolatban, miszerint a győztes csapat, a 2006. október 23-i döntőt követően, egy moszkvai utazást nyer" - írták, egyben közölték Moszkva helyett Brüsszelbe és Strasbourgba, az 56-os forradalom értékeiért mindig is következetesen kiálló Európába hívják a vetélkedő győztes csapatát.

A többfordulós történelmi vetélkedő - amiről legutóbb érintőlegesen szóltunk egy azonos nevű amerikai játékszoftver apropóján - 2006. január 23-án indult, a hivatalos honlap szerint a játékos verseny célja, "hogy minél több fiatal figyelmét felhívja a magyar történelem sorsfordító eseményének évfordulójára, és elérje, hogy az iskolapadban ülő fiatalok is megismerjék a diktatúra elleni felkelés, a személyes hősiesség, az egyéni és közösségi áldozathozatal szimbólumává vált ´56-os forradalmat". A játékra 372 csapat (körülbelül kétezer diák) nevezett.