Emőke
-4 °C
9 °C

A Szabó Istvánok és az ördög valaga

2006.02.01. 00:00
A Szabó Istvánokat a pártpreferenciájukról és az ügynöklisták nyilvánosságra hozataláról kérdeztük azután, hogy filmrendező névrokonukról kiderült: az állambiztonsági szolgálatnak írt jelentéseket. Vigyázat, a felmérés nem reprezentatív.

"Uraim, hagyjanak már békén bennünket, naponta két-három hívás érkezik. Nem csinálnak egyebet, mint a hülyeségeiket kérdezik. Vége"

A módszerről
Felhívtunk találomra tíz Szabó Istvánt, oszt annyi. A mintavételre január 18-án került sor. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes sokaságra vonatkoztatva jóval nagyobb, mint ±2,3%, sőt a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva is jóval nagyobb, mint ±3,2%.

Ezúton kérünk elnézést attól a pécsi Szabó Istvántól, akit a Kovács Lászlók és a Sólyom Lászlók után legújabb felmérésünkkel zavartunk. Két kérdés tettünk fel az országos telefonkönyvből találomra kiválasztott tíz Szabó Istvánnak. 1. Egyetért-e az elmúlt rendszer besúgói listájának nyilvánosságra hozatalával? 2. Kire szavazna, ha most vasárnap lennének a választások?

Ocsmánynak tartják

A Szabó Istvánok az első kérdésre többnyire igennel válaszoltak. Híres névrokonukról éppen a múlt héten derült ki: 1957 és 1963 között együttműködött az állambiztonsági hatósággal.

Egyértelmű nemet csak egy kis dunántúli városban élő Szabó István mondott. Négyen úgy nyilatkoztak kérdezőbiztosunknak, hogy nem különösebben érdekli őket a kérdés. Szabó István (Szeged): "Ocsmánynak tartom a besúgást is, és a nyilvánosságra hozatalt is". Szabó István (Győr): "Minekünk sok beleszólásunk ebbe nincs". Szabó István (Miskolc): "Mit érdekel ez engem?"

És kire szavaznak?

A tíz Szabó Istvánból mindössze háromnak van biztos pártpreferenciája, a többieknek nincs, vagy nem mondják meg.

Az MSZP-re egy budapesti és egy szegedi, a Fideszre egy győri Szabó István szavazott. Szekszárdon az eddig még be nem jegyzett Magyar Értelmes Emberek Pártja is kapott egy szavazatot. Egy közelebbről meg nem nevezett helység Szabó Istvánja elhárította kérdésünket, mivel, mint mondja, frissen műtötték a szívét, ezért nem idegesíti magát ilyesmivel.

Valag

Négy rejtőzködő Szabó István azzal hárította el kérdésünket, hogy magánügyet feszegetünk, ketten viszont még az egyre felfokozottabb kampányban sem döntötték el, hogy a Fideszre vagy az MSZP-re adják-e szavazatukat.

Egyikük, a pécsi Szabó István így fogalmazott arra a kérdésre, hogy kire adná a szavazatát most vasárnap: "Atyaúristen! Szavaztam én már mindenkire, de mind csak ígérgetni tud. Pillanatnyilag az ördög valaga tudja."

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft