Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Szabó Máté: A dobálás nem véleménynyilvánítás

2008.07.15. 21:26
A rendőrség eleget tett kötelezettségének, hogy megvédje a július 5-i melegfelvonulás résztvevőit - ezt állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata. Az ombudsman ugyanakkor rámutat, hogy a törvényben még mindig nem egyértelmű az ugyanoda bejelentett demonstrációk és ellendemonstrációk helyzete. Szabó Máté jelentése leszögezi azt is, hogy a dobálás nem tartozhat a véleményszabadság védett körébe.

Az állampolgári jogok biztosának vizsgálata szerint a rendőrség teljes körűen eleget tett annak a kötelezettségének, hogy megvédje a július 5-i melegfelvonuláson a résztvevőket. Szabó Máté szerint csak akkor lehetett volna nagyobb a biztonság, ha az egyenruhások az Andrássy útra merőleges utcákat is dobótávolságban lezárják. Ezt viszont maguk a szervezők nem szerették volna.

Szabó Máté jelentése rámutat arra is: amellett, hogy biztosítani kell egy-egy rendezvény mellett az ellentüntetést is, ezek kérdések nincsenek egyértelműen szabályozva. A gyülekezési törvény ugyanis nem ad egyértelmű választ arra, mi a teendő, ha két ellentétes demonstrációt jelentenek be ugyanarra az időpontra, ugyanarra a helyre. Éppen ezért az ombudsman a törvény kiegészítését javasolja az Országgyűlésnek.

Az országgyűlési biztos jelentése kiemeli, hogy a véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van, ám csak addig, míg az mások alapvető jogait - jelen esetben például testi épségét vagy emberi méltóságát - nem sérti. A dobálózok azonban egyértelműen megsértették a melegfelvonulás résztvevőinek gyülekezési jogát. Ez a magatartás nem a véleménynyilvánítási szabadság által védett körbe tartozik, hanem büntetőjogi megítélés tárgya - szögezi le a jelentés.

Szabó Máté jelentésében azt is hangsúlyozta, hogy megfelelő jogállami választ igényel a rendzavarók kirívóan erőszakos magatartása és fellépésük, "véleménynyilvánításuk" új szintje. Így jelentését megküldte a Legfelsőbb Bíróság elnökének és a legfőbb ügyésznek, kérve, hogy az egységes és félreérthetetlen bírósági gyakorlat megteremtése érdekében fontolják meg jogegységi eljárás indítványozását.

A július 5-i Meleg Méltóság Menetét az ellentüntetők többször megzavarták, a résztvevőket pedig megdobálták. Több tucat embert fogtak el a rendőrök, közülük többeket felmentettek, volt, akit pedig pénzbírságra ítéltek.