Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Szabó elmeorvoshoz küldené a minisztereket

2001.01.24. 14:21
A parlementbe orvosként bejutott képviselők nem ellenzik Szabó Lukács javaslatát, amely szerint elmeorvosi vizsgálatra köteleznék a minisztereket. A honatya szerint évenként kellene a kormány tagjainak megjelenniük egy igazságügyi orvos szakértői csoport előtt, de ,,ráutaló magatartás esetén" rendkívüli vizsgálatot kellene elrendelni. Nem lehetne a tervezet szerint a kormány tagja az a személy, akinél megállapították a ,,belátási képesség csökkenését vagy annak hiányát". A kisgazdák még nem ismerik a javaslat szövegét, ezért nem is foglalkoznak vele, míg a kormány nem kommentálja az indítványt.
Elmeorvosi vizsgálatra kötelezné a minisztereket Szabó Lukács, független országgyűlési képviselő. A honatya szerdán tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte: miután a 62 évesnél idősebb háziorvosoknak évenként kell elmeorvosi vizsgálatra járniuk, hogy megállapítsák, cselekvőképességük birtokában vannak-e, ugyanilyen vizsgálatra kellene kötelezni a minisztereket. A képviselő érvelése szerint egy átlagos praxisú orvos sokkal kevesebb ember életéről dönthet munkája során, mint egy miniszter, mégis kötelező a vizsgálat.

Szabó Lukács
A tervezet szellemi atyja
A tízmillió ember sorsáról döntő miniszter a jelenlegi szabályozás szerint akár elmebeteg is lehet, ez pedig felháborító - vélekedett Szabó Lukács. A képviselő senkinek nem szánja törvénytervezetét, egyszerűen csak tiszta fejű politikusokat szeretne látni a kormányban. Azért is tartja fontosnak a szabályozás kiterjesztését, mert szerinte így meglehetne előzni az esetleges koalíciós feszültségeket, hiszen ha a miniszterelnök váltja le kormányának beteg tagját az egészen más, mint amikor egy bizottság dönt valakinek az alkalmatlanságáról.

Úgy gondolja: az elmebetegségek sajátosságai közé tartozik, hogy az érintett értesül legutoljára betegségéről, éppen ezért nem számítana a kormánytag tiltakozása, ha kiderült, hogy nem ura a cselekedeteinek, azonnal le kellene mondatni. Az orvos szakértői csoportot az igazságügyi orvos szakértők kamarája állíthatná össze. A javaslat elfogadása utáni 15 napon belül a praktizáló kormány tagjainak is az orvoscsoport elé kellene járulniuk. A képviselő szerint elfogadja a parlament a javaslatot, erről már többekkel beszélt, s mindenki támogatásáról biztosította a meglepő kezdeményezést.

Nem kommentálnak

A Független Kisgazdapárt parlamenti frakciója a parlamenti szünet után alakítja ki véleményét a tervezetről - tájékoztatta az Indexet Szentgyörgyvölgyi Péter, frakcióvezető-helyettes. Borókai Gábor kormányszóvivő megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a javaslatot. Csurka István, a MIÉP elnöke sem kívánta kommentálni egykori frakciótársa beadványát.

Ugyanakkor Horn Gábor az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint magát Szabó Lukácsot kellene elmeorvosi vizsgálat alá vetni, a demokráciára különösen veszélyes kijelentéseiért. ,,A kommunisták, azokat az ellenfeleiket, akiket nem zárattak börtönbe, azokat pszichiátriára, osztályra vitették. Ez az ötlet kísértetiesen hasonlít erre."- mondta Horn. A képviselő szerint a választók ,,négyévente szavazataikkal eldönthetik, hogy hülyéket ültettek be a parlamentbe vagy sem." A pszichiátria orvosi és nem politikai kategória, ezért a szabad demokrata képviselő nem támogatja Szabó Lukács beadványát.

Az orvos-képviselők nem ellenzik

,,Ebben az országban mindent csak úgy lehet vezetni, ha az ember egészségügyi vizsgálatnak veti alá magát, ez alól csak az ország vezetése kivétel. Úgy gondolom, hogy a nagy vállalatoknál használatos pszichológiai tesztek alkalmasak lennének arra, hogy kiszűrjék a politikába nem illő embereket" -nyilatkozta az Indexnek Házas József szocialista képviselő, aki egyben háziorvos is.

Hasonlóan vélekedik Mányok Kristóf orvos, a Fidesz frakció tagja is. Ugyanakkor hozzátette: bár a részleteket nem ismeri, de egy ilyen javaslatot csak akkor tudna támogatni, ha annak törvényi feltételeit biztosítják, többek között a képviselők jogállásáról szóló törvényekben.  • Vennék
  • Hírek