Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Otthagyta a Fideszt Szombathely korábbi polgármestere

2006.06.22. 18:34
Kilépett a Fideszből Szombathely korábbi polgármestere, mert nem ért egyet volt pártja szövetségi politikájával. Szerinte szorosabbra kellene fűzni a viszonyt az MDF-fel, mert jobboldali egység nélkül Szombathelyen sem győzhetnek. Kifogásolja azt is, hogy egy olyan szervezettel közösködnek helyben, amely négy éve még a Fidesz ellenében indult, megbontva az egységet.

Kilépett a Fideszből Szabó Gábor, Szombathely volt polgármestere, önkormányzati képviselő - ezt csütörtökön a szombathelyi városi közgyűlés ülésén jelentette be a politikus. Döntését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a Fidesz jelenlegi szövetségi politikájával. Szerinte országosan és az önkormányzati választásokon is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az MDF-el való együttműködésre, a jobboldali egység helyreállítására.

"A Fidesz-nek Szombathelyen az MDF nélkül nincs esélye a győzelemre, a helyhatósági választáson jobboldali egység nélkül kudarcra van ítélve" - mondta. Hozzátette: nem ért egyet azzal a már meghozott, de nyilvánosan még ki nem hirdetett döntéssel sem, amely Szombathelyen előtérbe helyezi a választási együttműködést a Pro Savaria Egyesülettel.

Négy évvel ezelőtt éppen a Pro Savaria Egyesület volt az, amely gyengítette a jobboldal választási esélyeit, mivel valamennyi körzetben saját jelölteket és polgármester-jelöltet is állított - mondta. Szabó Gábor nem cáfolta az MTI azon értesülését, hogy az önkormányzati választáson az MDF jelöltjeként indulna, sőt a párt polgármester-jelöltje is lenne.

A távirati iroda eddig hivatalosan meg nem erősített információja szerint a Fidesz Szombathelyen Molnár Miklóst, a Pro Savaria Egyesület önkormányzati képviselőjét kívánja jelölni polgármesternek, a civil szervezettel együtt, közös jelöltként. A jelölést szombaton a Fidesz országos választmányának ülésén véglegesítik.

Horváth Zsolt, a Fidesz szombathelyi szervezetének elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: sajnálják Szabó Gábor és egy másik, szintén fideszes önkormányzati képviselőjük, Magyar József kilépését.

Szabó Gáborral kapcsolatban a városi elnök úgy fogalmazott: politikustársának polgármesteri ambíciói vannak, ezt azonban a Fidesz most nem támogatta, ezért lépett ki. A Pro Savaria Egyesülettel kötendő választási szövetségről szólva úgy fogalmazott: még folynak a tárgyalások, mint ahogy szavai szerint az MDF-el sem zárultak még le az egyeztetések.