Auguszta
-7 °C
0 °C

Semmis Szabó János rózsadombi bombaüzlete

2002.10.22. 18:40
Az Orbán-kormány volt kisgazda honvédelmi minisztere a kormányváltás előtti napokban döntött úgy, hogy egy egymilliárd forint értékű rózsadombi ingatlant három, összesen mintegy 80 millió forint értékű öröklakásra cserél. A Népszabadság értesülése szerint a pénzügyi tárca megállapította: a Szabó János által aláírt szerződéssel 900 milliót vesztett volna az állam. A semmisnek tekinthető ingatlan-szerződés ügyében a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül. A miniszter úgy írta alá a csereszerződést, hogy tárcája a milliárdos értékű ingatlannak csak vagyonkezelője volt.
Több szempontból is jogszabálysértő volt az az ingatlancsere, amelyről május 22-én, az ügyvezető kormány honvédelmi minisztereként írt alá szerződést Szabó János - információnk szerint ezt állapította meg a Pénzügyminisztérium. A kormányváltás előtt alig egy héttel megkötött szerződéssel 900 millió forintot veszített volna a magyar állam - írja a Népszabadság.

Az objektum: három öröklakás

Szabó János
A megállapodás szerint ugyanis a Rózsadomb egyik legértékesebb részén található, egymilliárd forintot érő honvédségi területet három öröklakásra cserélte a védelmi tárca. Ezek együttes értéke alig éri el a 80 millió forintot. A PM most befejeződött vizsgálata azt állapította meg, hogy a szerződés jogszabálysértő, ezért azt a tárca semmisnek tekinti. Ezt egyebek között az indokolja, hogy a honvédelmi tárca nem köthetett volna semmilyen megállapodást az általa csak kezelt kincstári vagyonról a pénzügyminiszter engedélye nélkül.

Rozsadombi bombaüzlet

A PM-nek szemet szúrt a szerződés feltűnő értékaránytalansága. A HM a Szalamandra utcai telket, illetve a rajta lévő épületeket 4300(!) forintos négyzetméteráron számította be a cserébe. A környék ingatlanpiaci árai négyzetméterenként 80-100 ezer forint körül mozognak. Az ingatlanért cserébe három öröklakást kapott volna a HM, amelyek értéke mintegy 80 millió forint. Ezek a csere után honvédségi szolgálati lakásként működtek volna, ám a vizsgálat szerint már az is megkérdőjelezhető, hogy az államnak szükséges-e budai kerületekben lévő, új építésű, 30-40 millió forintos luxuslakások tulajdonjogát megszerezni.

Ingatlant vissza

A Népszabadság szerint a jogszabálysértések megállapításáról a PM levélben értesítette a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot. Ebben arra kéri a KVI-t, hogy értesítse a szerződő feleket: a védelmi tárca eljárása több szempontból is szabálysértő volt, az aláírt szerződés semmis, az alapján az állam az ingatlantulajdon elcserélésére nem köteles. Felszólítja a HM-et is, hogy tegyen meg mindent az ingatlan visszaszerzése érdekében. A pénzügyi tárca szerint hűtlen kezelés gyanúja is felmerül a szerződés aláírójával szemben.

A hivatal résen volt

Nem hagyta jóvá, így nem is jött létre az ingatlanügylet - mondta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI-nek kedden. Ez az állami vagyon védelmét szolgáló, a közvagyon elidegenítését biztosítékhoz kötő törvényi szabályozás eredménye - mondta Máté Dániel. Hiába ír alá a miniszter egy szerződést, az nem lép életbe akkor, ha az állami tulajdonosi jogok gyakorlója - ez esetben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság - nem hagyja jóvá.

A Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság erről a döntéséről levélben tájékoztatta felügyeleti szervét, a Pénzügyminisztériumot.

Nincs feljelentés

Az ügyben büntető feljelentés nem várható, hiszen a tranzakció még a normális államháztartási eljárásban meghiúsult, így az államot nem érte kár. A Pénzügyminisztérium szóvivője szerint ritka, de dicséretes az, amikor egy köztisztviselő akár a miniszteri aláírással is szembe száll a törvényesség érdekében.

Volt más is

Kérdésre válaszolva elmondta: az előző kormány idejéből egy másik hasonló esetről is tudomása van a tárcának. Az Államháztartási Hivatal nem hagyta jóvá az előző kormányzat egyik miniszterének döntését költségvetési előirányzatok átcsoportosításáról, mert az illetékes úgy ítélte meg, hogy az átcsoportosítási szándék hivatkozási alapja nem felel meg az államháztartási törvény előírásainak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten