Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Igenre buzdít a Szabolcs megyei önkormányzat

2004.11.24. 14:10
Kapcsolódók (1)
Igenre buzdító kitételt csempészett a Szabolcs megyei közgyűlés szocialisták által előterjesztett népszavazással kapcsolatos állásfoglalásába a Fidesz. A megyei közgyűlés ülésén a Fidesz állásfoglalás-tervezete nem került napirendre, így az MSZP javaslatába "szavaztatták bele" a kormánypártok álláspontjával ellentétes ajánlást.
Igen szavazat leadására buzdítja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókat az önkormányzat közgyűlése. Az erről szóló határozatot a Fidesz-MKDSZ-Kisgazda Polgári Egyesület, az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Egyesület, valamint a Független Polgármesterek a Megyéért Egyesület többségi frakciója szavazta meg az MSZP ellenében,

A közgyűlésben egy szocialista és egy fideszes képviselő is javaslatot terjesztett be a népszavazással kapcsolatos politikai nyilatkozat kiadására. A testület nem szavazta meg a Fidesz indítványának napirendre vételét, így a szocialisták a megye lakosságát eredetileg a "nemzeti elkötelezettségtől vezérelve" történő szavazásra szólító javaslatát kezdték tárgyalni.

A Fidesz módosító indítványt terjesztett be a javaslathoz, mely alapján az már igen szavazatra buzdította volna a helyieket. Az MSZP-s javaslattevő az egymáshoz nem közeledő, nagy véleménykülönbségre tekintettel ekkor visszavonta előterjesztését, a közgyűlés viszont ügyrendi döntéssel mégsem vette le azt a napirendről. A Fidesz ezután név szerinti szavazást kért, amely során az Összefogás Egyesület frakciójának többsége a Fidesz módosító javaslatát támogatta.

A közgyűlés határozatban utasította az önkormányzati hivatal főjegyzőjét, hogy gondoskodjon a népszavazáson való részvételre és az igen voks leadására buzdító nyilatkozatot közzé tételéről.

A közgyűlés MSZP-frakciója közleményben határolódott el az igen voksra buzdításától, hangsúlyozva a vélemény-szabadság tiszteletben tartásának fontosságát, és a szavazókra bízza a döntést.

A négy parlamenti párt kedden szintén egy szavazásra buzdító, konszenzusos nyilatkozatot akart elfogadni, de az meghiúsult, mivel a Fidesz abba a tervezetbe is bele szerette volna venni, hogy mindannyian az igen szavazat leadását kérik a választóktól.