Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Szabó háromhavi bérrel, Szenes üres zsebbel távozik

2001.02.27. 18:13
Háromhavi végkielégítésre számíthat a kedden lemondott tévéelnök, Szabó László Zsolt - derül ki az MTV közleményéből, amely arról is tájékoztat: a tévékuratórium keddi ülésén nem vétózta meg Szenes Andrea menesztését és Medreczky Károly általános alelnöki kinevezését sem. Az elnöki jogokat gyakorló alelnöknek (aki kedden felfüggesztette Fidesz-tagságát és lemondott a budavári önkormányzat oktatási bizottsági elnöki tisztéről) új üzleti tervvel kell a kuratórium következő ülése elé állnia.
A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának keddi ülésén Szabó László Zsolt lemondott elnöki tisztségéről, amit a testület elfogadott. Az MTV Rt. szóvivőjének közleménye szerint az elnök megbízatását a keddi nappal, közös megegyezéssel mondták fel. A távozó elnököt három hónap végkielégítés illeti meg, s miután munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, nem került sor szavazásra Szabó László Zsolt elnöki megbízatásának visszahívásáról.

Szenes Andreát menesztették
A tájékoztatás szerint az ülésen a testület egyetértett Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió Rt. elnökének február 19-i döntésével és nem vétózta meg Szenes Andrea műsorokért felelős alelnök munkaviszonyának felmondását. A közleményből kiderül az is, hogy Szenes Andrea végkielégítés nélkül távozik az intézményből. A közalapítvány kuratóriuma nem vétózta meg Szabó László Zsoltnak azt a február 14-i döntését sem, melyben Mendreczky Károlyt nevezte ki az MTV Rt. általános alelnökévé.

A hatályos jogszabályok értelmében szerdától az MTV Rt. vezetője Mendreczky Károly, aki elnöki feladatokat és elnöki jogkört gyakorló alelnök. A közlés szerint Mendreczky Károly felfüggeszti párttagságát a Fideszben, és lemond a budavári önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöki tisztéről is.

A keddi kuratóriumi ülésen a testület nem vitatta meg a Szabó László Zsolt által benyújtott 2001-es évre szóló üzleti tervet, és felkérte Mendreczky Károlyt, az elnöki feladatokat és jogkört gyakorló alelnököt, hogy az üzleti tervet a következő ülésen terjessze a testület elé.

Szabó 17 hónapja
Peták István egykori elnök idejében évi 30 milliárd forintból, 3 ezer fővel, vészesen pazarlóan működött az MTV, öröksége nullszaldó, 5-6 milliárd forintnyi előre elkötelezettség és a kereskedelmi csatornák versenyére való felkészülés elmulasztása volt. A köztévét immár kiélezett versenyben, ugyancsak teljes létszámmal, egy időben kuratórium nélkül működtető Horváth Lóránt ügyvezető elnök 1999 májusában 8 milliárd forint tartozással adta át a kasszát, ezt sikerült Szabónak mára 20 milliárd forintra feltornásznia úgy, hogy közben az MTV elvesztette csaknem teljes ingatlanvagyonát, az érte kapott pénzt pedig maradéktalanul felélte. Az MTV Rt. 16 milliárd forintos induló alaptőkéjét előbb 1999 nyarán kellett a felére csökkenteni, tavaly szeptemberben pedig 1,2 milliárd forintra szállították le a jegyzett tőkét, a társaság tavaly év végi tőkemérlege várhatóan mínusz 1-2 milliárd forintot mutat. A 20 milliárd forintos adósságból 9,5 milliárd forintnyi köztartozást a kétéves költségvetésben elengedtek az MTV-nek, de ennek csak a vagyon alakulásában van szerepe, a likviditásban nincs, hiszen a társaság büdzséjét közel 10 milliárd forintnyi szállítói tartozás is terheli. (HVG)


  • Vennék
  • Bankszámla