Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rendőrök Navracsicstól kérik a kordonbontók listáját

2007.02.05. 13:30
Bonyolult jogi procedúra kezdődött hétfőn a kordonbontási ögyben a rendőrségi feljelentéssel. Azt pontosan még nem lehet tudni, hány képviselőt ítélhet el a bíróság rendzavarás szabálysértése miatt, a rendőrség nem árulja el, hány ellen tették a feljelentést.

Hétfőn feljelentést tett a rendőrség a kordont bontó parlamenti képviselők ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, tájékoztatta az Indexet a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. Múlt hét pénteken, délelőtt tíz és tizenegy óra között az országgyűlés fideszes frakciója szétszerelte a Kossuth téri fémkerítést, az akcióban kevés híján az összes frakciótag részt vett.

Azt a rendőrség nem árulja el, hogy hány képviselőt érint a feljelentés, a "kordon lebontásában részt vevők ellen" tett a BRFK rendzavarás szabálysértése miatt feljelentést, fogalmazott Szentendrei Angéla, helyettes szóvivő. Arra, hogy miért nem lehet tudni pontos számot, úgy felelt a sajtós, hogy egyrészt a feljelentés pontos tartalmát nem közölhetik, másfelől irreveláns, hogy hány emberről van szó, harmadrészt úgyis a bíróságon dől el, hogy végül hány képviselő ellen kell a szabálysértési eljárást lefolytatni. A történtek minősítése ugyancsak a bíróság feladata lesz majd, tette hozzá Szentendrei Angéla.

Az Index információi szerint a rendőrség időközben felszólította Navracsics Tibort, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy jutassa el a nyomozókhoz a bontásban résztvevő képviselők névsorát. Valószínűsíthető, hogy az azonosítás érdekében bekérik majd a tévétársaságok által készített felvételeket is. Megpróbáltuk megkérdezni Navracsics Tibort, átadja-e a listát, de a képviselőcsoport vezetőjét egyelőre nem sikerült elérnünk.

Kézről kézre

Bár a fideszes képviselők még pénteken bejelentették, hogy lemondanak mentelmi jogukról és tettükért vállalják a felelősséget, mégsem lesz ennyire egyszerű a dolog. A bíróság ugyanis csak akkor járhat el, ha a képviselők mentelmi jogát felfüggesztette az országgyűlés - vagy ha a képviselők önként lemondanak arról, de ez utóbbi csak szabálysértési ügyekben lehetséges. Ha mégsem mondanának le önként - bár erre ígéretet tettek a fideszes képviselők - a legfőbb ügyész (afféle garanciális közvetítői szerepben) terjeszti elő az országgyűlés elnökének az ügyet, az elnök pedig a mentelmi bizottságnak adja tovább, tudtuk meg Borbély Zoltántól a legfőbb Ügyészség szóvivőjétől.


Orbán bont

Tehát, ha mégsem mondanak le önként a képviselők mentelmi jogukról, akkor a parlament elé terjesztéséről a fele részben ellenzéki, fele részben kormánypárti képviselőkből álló bizottság dönt. "A mentelmi bizottság feltehetőleg előterjeszti majd az ellenzéki képviselők mentelmi jogát a kordonbontási ügyben, mivel a legfőbb ügyész által közvetített köztörvényes ügyek 99 százalékában ez szokott történni" - mondta Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke.

Tömeges per lehet

A bíróság csak az önkéntes lemondó nyilatkozat birtokában, vagy az országgyűlési döntés után kezdheti meg a szabálysértési ügy tárgyalását. Mivel a képviselők nincsenek őrizetben, nem lehet gyorsított eljárásban tárgyalni az ügyüket, hacsak a rendőrségi feljelentés nem kéri a soronkívüliséget. Az előbbi esetben a kordonbontási ügy a bírósági menetrendnek megfelelően lesz kiírva, azaz a beérkezési időnek megfelelően tárgyalják majd a többi bírósági ügyhöz hasonlóan.

Ha a bíróság úgy látja, hogy mind a 152 képviselő - a Fidesz szerint ennyien vettek részt az akcióban - elkövette a rendzavarás szabálysértését, akkor igencsak elhúzódó tárgyalássorozatra lehet számítani, ami jócskán leterheli majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság szabálysértési csoportját.