Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

SZDSZ: Több nőt, kisebb parlamentet

2005.10.18. 16:25
A kisebb parlamenten megspórolt összeget a képviselők hatékonyabb munkájára lehetne fordítani Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő szerint. Az informatikai miniszter pedig arról beszélt, hogy minisztériuma önmagában gyenge, és semmi szükség a tárca nélküli miniszterekre.

"Az SZDSZ a parlamenti pártok közül elsőként készítette el választási programtervezete" - mondta Fodor Gábor keddi sajtótájékoztatóján. A teljes program nemsokára kész lesz, most A szabadság rendszeri néven futó fejezetet mutatták be.

Kevesebb képviselőt

Az program az embereknek is érthető nyelven, sok színes képpel, és grafikonnal kerül majd ki, hogy mindenki értse. Persze a végleges változatot még sok vita fogja megelőzni, mondta Fodor.

A most elkészült fejezetnek az egyik lényeges pontja, hogy a liberálisok egy kisebb parlamentet szeretnének kialakítani. A képviselők számát 250 főre korlátoznák, de a listás és egyéni választási rendszert megtartanák. Ezzel párhuzamosan az államapparátust is csökkentenénk, és az önkormányzati képviselők számát is a jelenlegi felére karcsúsítanánk, mondta Fodor Gábor.

Az SZDSZ számításai szerint ez nagyjából másfélmilliárd forintos megtakarítást jelentene, amit a parlament hatékonyabb működésére lehetne fordítani. "Ez nem demagógia, tényleg ezt szeretnénk" - mondta Fodor.

A választási programban szereplő további tervekről Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter elmondta, az SZDSZ célja az internethasználat minél szélesebb körben történő elterjesztése. Ez kulcs lehet a kultúra terjedésében is, de kialakítható lenne egy interaktívabb kapcsolat a politikusok és az emberek közt is.

Kevesebb minisztériumot képzelünk el, semmiképp ne legyen több tíznél. Ezt a hasonló területek összevonásával lehetne elérni, egy informatikai minisztérium például hatékonyabban működne a gazdasági tárcán belül, és tárca nélküli miniszterre egyáltalán nincs szükség, mondta Kovács.

A liberálisok szerint a médiatörvény is változtatásra szorul. Normatív finanszírozás, törvényi szabályozás és az elavult készülék díjak helyett egy olyan támogatási rendszer lenne a megfelelő, ami minden műsorközvetítésre alkalmas berendezés árába beépíthető lenne. De az adók egy százalékának adomány formájában történő bevételeit is fel lehetne használni a köztévé támogatására, mondta Kovács Kálmán.

Több nőt

"A nők helyzetének megváltoztatása egy fontos kérdés" - mondta Sándor Klára, a párt ügyvivője. A társadalomban a nők aránya 52 százalékos, mégis kisebbségről beszélhetünk. Még mindig kevés a női vezető, kevesebb pénzért dolgoznak, és erős sztereotípiák élnek a nőkkel kapcsolatban.

Az Európai Unióban például nálunk van a legkevesebb nő a parlamentben. Amíg nem kapnak megfelelő teret a törvényhozásban, nem fog változni semmi. Az SZDSZ célja ezen változtatni, mondta Sándor Klára.