Emma
9 °C
26 °C

Tisztújító marakodás a liberálisoknál

2005.02.15. 13:40
Forgatókönyszerűen elkezdődött a "helyezkedés" az SZDSZ-ben a március 19-ére kitűzött küldöttgyűlés előtt. A Kuncze-pártiak szerint a jelenlegi pártelnöknek nincs alternatívája, az ellentábor viszont úgy véli, bajban van a párt.
Az SZDSZ-ben a március 19-ére kitűzött tisztújító küldöttgyűlés okozhat némi izgalmat a következő hetekben. Bár hivatalosan még sehol nem jelentették be, szinte biztosra vehető, hogy a pártelnöki posztért - jó esélyekkel - elindul Kuncze Gábor.

Nincs alternatívája?

A Kuncze-pártiak szerint a jelenlegi pártelnöknek nincs reális alternatívája. Egy szabad demokrata vezető azt mondta, az elnökkérdés nem vitás, csupán az ügyvivői testület összetételében lehet majd meglepetés.

A másik tábor viszont úgy látja, a mostani pártvezetés helyzete ugyan stabilnak tűnik, de a pártban nagy az elégedetlenség. Szerintük erre utal az is, egyre több cikk, elemzés foglalkozik azzal, hogy a miniszterelnök "lenyúlja" az SZDSZ kezdeményezéseit, ötleteit. (Nemrég erre reagálva Kuncze kifejtette, hogy Gyurcsány nem lenyúlja, hanem megvalósítja a szabad demokraták célkitűzéseit.)

Az elégedetlenkedők a Népszabadság múlt hétfői (február 7-i) számában hangot is adtak véleményüknek. Az Új Generáció három tagja és egy negyedik társuk a párt elszürkülésének veszélyeit ecsetelve azt írták, "olyanoknak kell szerepet vállalniuk a párt vezetésében márciustól, akik nemcsak kommunikálni, hanem politizálni is akarnak - és tudnak." A cikket megjelentetők szerint a párt helyzete siralmas. Mint írják, a népszavazás óta az SZDSZ a nemrégiben elindított kérdőíves kampánya mellett mindössze két ügyben jelent meg a nyilvánosság előtt: az egyik a szakmai körökben kétes hírű, a nyár végén botrányokba keveredett, majd megbukott Wekler Ferenc kormánybiztossá való kineveztetése, a másik pedig Horn Gábor év eleji bejelentése a kisebb Budapestről.

Apátia a pártban?

A pártvezetés ellentáborának egyik tagja szerint egyáltalán nem lehet kizárni, hogy Kunczénak lesz kihívója. A hírek szerint erre valójában egy embert tartanának alkalmasnak, Fodor Gábort, ő azonban egyelőre nem kívánta kommentálni ezeket az információkat. Egy "kritikus" úgy véli, általános apátia jellemzi a pártot. "Mindenki érzi, hogy baj van, de mindenki tanácstalan, vagy hallgat, vagy nem talál partnert" - mondta egy SZDSZ-es politikus, aki szerint a küldöttgyűlésen "bármi megtörténhet". Szerinte Kuncze elfáradt, kiöregedett és az elmúlt időszakban többször is - például nyáron, Wekler Ferenc ügyeinek párton belüli vitájában - "bedobdta a törölközőt".

"Ha nem ismerném magunkat, nem is tudnám, hogy miről beszélnek" - nyilatkozott a kritikus hangokra reagálva egy SZDSZ-vezető. Szerinte a küldöttgyűlések előtti időszakokra jellemző ez az "öngyilkos-hangulat", amelyet csupán néhány ember sugároz magából. Mint mondta, az SZDSZ egy sikeres évet zárt, 8 százalékos eredményt ért el az Európai Parlamenti választáson és részese volt egy nemcsak elfogadható, hanem támogatható kormányfőcserének is. Emellett kiemelte, hogy a kormány fontos, az SZDSZ-hez köthető témákat valósított és valósít meg, mint például a sorkatonaság megszüntetése, az adócsökkentés vagy a rászorultsági elv érvényesítése.

"Kuncze a legjob arcú politikus, nem demagóg, elfogadott és népszerű" - reagált forrásunk a pártelnök elszürküléséről szóló véleményekre.

Jelöltállítás
A Szabad Demokraták Szövetségében keddig egyedül Kuncze Gábor pártelnök kapta meg az elnökjelöltséghez szükséges mennyiségű jelölést. Jelölni január 17 és március 9-e között lehet. Az elnökjelöltté váláshoz az Országos Tanács döntése alapján egy megyei választmányi, vagy öt helyi csoport, vagy ötven tag jelölése szükséges.