Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Medgyessyvel és Orbánnal érvel az SZDSZ

2004.04.20. 13:14
Az SZDSZ öt kérdésben kezdeményez vitát az EP-választáson induló pártokkal, többek között az uniós források felhasználásáról, az adócsökkentésről, illetve az emberi jogokról. Emellett a országgyűlési képviselőknek küldött levélben erősítik meg, hogy parlamenti vitanapot tartanának az adócsökkentésről. A szocialistáknak Medgyessyt, a konzervatívoknak pedig Orbán Viktort idézve érvelnek a vitanap megtartása mellett.
Kérdőívet küldött az SZDSZ minden magyar családhoz, amelyben a párt azt tudakolja, mit várnak el a választók, milyen célokért küzdjenek a szabad demokraták európai képviselői az Európai parlamentben, közölte az SZDSZ keddi tájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester, a liberálisok EP-listavezetője. Demszky ismertetése szerint választ várnak arra, az EU következő költségvetési ciklusában milyen célokra fordítson több pénzt. Az SZDSZ lehetséges válaszai között szerepel többek között a csatornázás, a szennyvíz megtisztítása, az autópálya-építések vagy a lakótelepek felújítása.

Isten nélküli EU-alkotmányt

Az SZDSZ szerint egész Európában csökkenteni kellene az adóterheket, több pénzt fordítanának a városban élők gondjainak megoldására, de síkra szállnak azért is, hogy az Unió alkotmánya ne hivatkozzon egyházra, Istenre, vallásra. "Ez a konzervatív javaslat most újra felmerült, de mi nem fogunk hozzájárulni, hogy az unió alkotmánya világnézeti alapon tegyen különbséget Európa polgárai között" - mondta Demszky. A politikus úgy vélte: fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, hogy minél jelentősebb legyen a leendő EP-képviselők politikai legitimációja.

Érdemi vitát akar az SZDSZ

Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök a kampányról azt mondta: a korábbi korteskedések ellentétben ezúttal érdemi, az emberek érintő kérdésekről kellene beszélni. Utalt arra, hogy ezzel szemben az MSZP kampányfelkészítőjén az etikai szabályok figyelmen kívül hagyására buzdítottak, a Fidesz pedig hetek óta azzal van elfoglalva, hogy milyen eszközökkel élnek majd a szocialisták. Kuncze szerint a szabad demokraták ezzel szemben érdemi vitát szeretnének, így öt kérdésben vitát kezdeményeznek az EP-választáson indulókkal.

Megvitatnák, mire fordítsák majd az uniós forrásokat; hogyan változzék a gazdaság és az adópolitika; mi legyen Magyarország szerepe az EU-ban; mi a teendő az emberi jogok terén; hazánk hogyan csatlakozzék a régiók Európájához. Kuncze jelezte, készek bármilyen más kérdésről is vitázni, azt tartják ugyanakkor fontosnak, hogy a diskurzus elkezdődjék.

Az SZDSZ kedden az országgyűlési képviselőkhöz intézett levélben erősítette meg, hogy szükségesnek tartanák az adócsökkentésről külön parlamenti vitanap megtartását is. A Demszky Gábor által jegyzett dokumentum konzervatívoknak küldött verziójában Orbán Viktort idézik, aki nemrég kiállt az adócsökkentés mellett, a szocialistákhoz írott levelükben pedig Medgyessy Péter hasonló tartalmú nyilatkozatával érvelnek.