Valér
-1 °C
0 °C

Taroltak a Fodor-hívek Budapesten

2008.09.19. 10:51
A szabad demokraták kilencfős fővárosi elnökségébe a tegnap esti választás után immár 6 Fodor-párti tag áll szemben két, az SZDSZ elnök politikáját erőteljesen bíráló emberrel, és akad egy többé-kevésbé semleges figura is. A választás utáni politikai vitában Fodor rendesen kipellengérezte az őt nyílt levelekben támadókat, pontosabban módszereiket.

Formai ok miatt nem sikerült szeptember ötödikén, egy menetben megválasztani az SZDSZ fővárosi választmányának teljes elnökségét, a kilencfős testületben csak hat helyet sikerült feltölteni. A szabályok ugyanis úgy rendelkeznek, hogy csak az emelkedhet elnökségi taggá, aki legalább a jelenlévők felének támogatását bírja.

Így a három testületi foghíjat csütörtökön este tömte be a választmány, ám technikai okok miatt tartott második menetnek komoly politikai-tartalmi eredménye lett: az elnökségben döntő többségbe kerültek Fodor Gábor támogatói. Az első etapban ugyanis Fodornak három híve került be a grémiumba, míg ellenzéke két tagot juttatott be, illetve helyet kapott egy "független" ember is. Azaz a hiányzó három hely feltöltése után bármerre elbillenhetett volna a testület. El is billent, ugyanis mind a hármat a Fodor-tábor adta. Pedig a szabad demokrata elnök ellenzéke is sorompóba állt.

Az elnöki posztra például azt a Takács Gábort jelölték, aki nyolcadik kerületi frakcióvezetőként (Csécsei Béla polgármesterrel és a józsefvárosi SZDSZ szervezet ügyvezető alelnökével, Szabó Gáborral karöltve) azt ajánlotta szocialista képviselőcsoportnak, hogy alkosson a liberálisokkal közös frakciót. Takácsot azonban már az első fordulóban 38:30-ra verte a szabad demokraták újpesti elnöke, Boruzs András.

A három fennmaradt helyek egyikére pedig a többek között a Fodort nyílt levélben ostorozó Gál György, a VII. kerületi frakcióvezető startolt rá. Azonban Gál nemhogy nem futott be, de neki sikerült a legkevesebb szavazatot összekalapoznia, mintegy harmadával kevesebb voksot gyűjtött, mint az előző megmérettetésen.

A személyi kérdések után jött a politikai vita, ám az eredeti napirendi javaslatból csak ez maradt meg. Azt a korábbi felvetést, miszerint készüljön egy, a jelenlegi szabad demokrata vezetés mozgását elítélő határozati javaslat, a választmány kiiktatta a menetrendből. A politikai vitán viszont, bár hivatalos meghívót nem kapott, tiszteletét tette Fodor Gábor is, mondván, hogy itt a remek alkalom a nyílt levelekben megfogalmazott bírálatok elemzésére.

Megjegyzendő: a nyílt leveleket, noha mindegyik az elnökhöz szólt, senki nem postázta vagy adta át Fodornak. Aki jelezte, hogy a levelezgetés egy elfogadhatatlan módszer, ami nyilvánosság előtt nem az elnököt, hanem leginkább az egész SZDSZ-t járatja le. A választmány osztani látszott ezt a következtetést, legalábbis a szintén kapásból a nyilvánosságnak írogató szabó Gábor csendben ülte végig az ügyről folyó polémiát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!