Bajnai Gordonnak is fájni fog?

2009.04.24. 11:07

További Szájbarágó cikkek

Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Az Bajnai Gordon programja, hogy mindenkinek fájni fog?
Igen. Ő inkább a legelején kimondta, hogy nem lehet sok jóra számítani, és a válságkezelés mindenkit érinteni fog. Nem azt az utat választotta, amit elődje, aki egy zárt körben tartott beszédben mondta el, hogy hazudtak, elkúrták és végre meg kellene tenni a fájdalmas lépéseket.
Miért, Bajnai bevallotta a nyilvánosság előtt, hogy elkúrták?
Látod, ezt kihagyta a beszédéből.
És Bajnainak is fájni fog vagy csak nekünk?
Ezt majd a pszichológusa tudja megmondani. Valószínűleg néhány hónap múlva Bajnai Gordon neve legalább olyan szitokszó lesz, mint egykor Bokros Lajosé volt, bár ő ezt azért fel tudta dolgozni. Bajnai egy forint fizetést kér, így ebből adóznia sem kell, legfeljebb az autója és az ingatlanai után, mert az van neki több is.
Ha nem kap fizetést, miből fog élni?
Enni adnak neki, az utazásra nem kell sokat költenie, és az irodáját is fűtik majd télen. De nem kell félteni, a vagyonnyilatkozata szerint közel 200 millió forint megtakarítása van.
Ő mennyiben felelős a mai helyzetért? Miniszter volt, vagy nem?
Igen. Annak a kormánynak volt a tagja, amelynek a lépései ellen most küzdeni próbál. Másfél hónappal ezelőtt le akart mondani, mert elégedetlen volt a Gyurcsány-kormány teszetoszaságával. Nem lehet viszont azt sem mondani, hogy az általa vezetett minisztérium élen járt volna az EU-s pénzek lehívásában, és harcosan küzdött volna a magyar gazdaság élénkítéséért. Azt mondta, azért vállalta el mégis a kormányfőséget, mert szereti a hazáját.
Nem azzal szolgálta volna legjobban a hazáját, ha félreáll? Akkor lehetett volna választásokat tartani, és legalább tiszta lappal indul egy új kormány.
Ezt nemcsak te gondolod így. A köztársasági elnök és a közvélemény-kutatásokban megkérdezettek 50-60 százaléka is jobbnak tartotta volna az előrehozott választásokat. Az MSZP és az SZDSZ szerint azonban egy új választással több hónapra megbénult volna az ország a válság közepén. A kormányfőkereséssel persze így is elment egy hónap, és mára kiderült, hogy a halaszthatatlan intézkedések nagy többségét egy új választás után is meg lehetett volna lépni különösebb időveszteség nélkül.
Mi értelme van akkor most még egy évig kormányozni?
Ennek inkább politikai okai vannak: ki akarják húzni az időt 2010-ig, mert egy mostani választáson katasztrofálisan szerepeltek volna. Ez alatt az egy év alatt annyit lehet tenni, hogy teljesítik az országot kisegítő Nemzetközi Valutaalapnak és Európai Bizottságnak tett vállalást: nem engedik, hogy a GDP 3 százaléka fölé nem menjen az államháztartási hiány.
Húha! Ez mit jelent?
A magyar állam évek óta többet költ, mint amennyi bevétele van. Hatalmas összegeket fordít indokolatlan szociális kiadásokra és nyugdíjra, meg a nem hatékonyan működő államgépezetre. Ezt csak magas adókból és egyre növekvő hitelekből lehet finanszírozni. Az államadósság ma már a GDP 80 százalékát teszi ki, közben nagyon kevesen dolgoznak és fizetnek adót. Erre még rátesz egy lapáttal a világgazdasági válság, így idén a gazdaság 5-5,6 százalékkal eshet vissza. Emiatt a vártnál is kevesebb lesz az adóbevétel, ezért az állami kiadásokat most drasztikusan csökkenteni kell. A Bajnai-program 2010-ig 1300 milliárddal venné vissza az állami kiadásokat
Abban biztos vagyok, hogy ez nekem nem lesz jó, de miért használ ez az országnak?
Ha nem állítják meg az adósság növekedését és nem csökkentik a kiadásokat, akkor csődbe kerül az ország, több százezer munkahely szűnik meg és elszabadul a forint. Ha sikerül helyreállítani a befektetők bizalmát, azok újra vásárolnának magyar államkötvényt. Ezzel a forint árfolyamát is meg lehet őrizni és már nagyon sok embert érint: 700 ezer lakáson és 1 millió autón van devizahitel, és a vállalkozások is devizában adósodtak el.
Ezt csak megszorításokkal lehet elérni? Nincs más megoldás?
Nincs. Ezt a pénzt így vagy úgy, de mindenképpen meg kell spórolni. A Fidesz azt állítja, hogy ezt be lehetne hozni megszorítások nélkül is, ha csökkentenék a bürokráciát, megakadályoznák a korrupciót és a drága közbeszerzéseket. Mondták azt is, hogy csak a Gyurcsány Ferenc iránti bizalmatlanság miatt 300-400 milliárd forint kamatfelárat kell fizetni az állam által felvett hitelek után. Érdekes, Gyurcsány már nincs sehol, és ettől mégsem fizetünk kevesebbet.
De a Fidesz állandóan azt mondja, hogy azonnal csökkenteni kellene az adókat, mert más országok is ezt csinálják. Mi miért nem?
Ez azonnal nem lehet megtenni, mert az első lépés a hiány 3 százalék alatt tartása. Erre később lehet nagyobb adócsökkentést alapozni, a színfalak mögött ezért a Fidesz sem ellenkezik a kiadások jelentős csökkentése ellen. Csendben hálás lesz majd, hogy ezt a munkát más végzi el helyette.
02
Honnan lehet elvenni ilyen sok pénzt?
Leginkább az állami alkalmazottaktól, a nyugdíjasoktól meg a szociális támogatásokból.
Miért tőlük? Ők okozták ezt a helyzetet?
Nem, de ha gyorsan sok kiadást kell megspórolni, azt ezektől a rétegektől lehet elvenni. Ők a politika áldozatai: az elmúlt években azzal áltatták őket, hogy a gazdaság teljesítőképességéhez képest magasabb járandóságot kaptak, de ezt nem lehet tovább finanszírozni.
És akkor most a közalkalmazottak járnak rosszul?
Befagyasztják a béreiket 2011-ig. Egész pontosan két évig nem emelik a jelenlegi teljes bérköltséget a közszférában. Így ha például kevesebb közalkalmazott lesz, ebből a pénzből lehet emelni a fizetéseket.
Miért nem magukon spórolnak a politikusok?
A közszférában bevezetett spórolás a miniszterekre is vonatkozik. A kormány tagjainak fizetése 15 százalékkal csökken, megszüntetik a miniszterek, államtitkárok jubileumi jutalmát, megfelezik a külföldi napidíjat, és 50 százalékkal csökkentik a többségi állami vállalatok vezetőinek díjazását. Ezek persze inkább jelképes intézkedések, komoly költségvetési megtakarítást nem jelentenek.
Akkor miért nem azoktól vesznek el, akiknek tényleg van pénzük?
Aki legálisan gazdag, az ma is magas adókat fizet. A jómódúaknak többet kell majd fizetniük a nagy teljesítményű autókért, és 2010 végéig az évi 7 millió 446 ezer forintos jövedelem feletti összeg 4 százalékát továbbra is le kell adózniuk. Január 1-től a nagyobb értékű ingatlanok után is több adót kell fizetniük, mint ma, de ennek részletei még nem ismertek.
És nekem mennyibe fog kerülni, hogy ez a kormány így kezeli a válságot?
Idén az egyik oldalon nyersz egy kicsit, amit a másikon veszítesz. Az adórendszer átalakításával 2009-ben körülbelül havi 1-3 ezer forinttal többet kereshetsz, de közben a 25 százalékra növekvő áfa és a jövedékiadó-emelés miatt drágulnak is a dolgok. A tej és a kenyér áfáját ugyan 18 százalékra csökkentik, de nem nagyon valószínű, hogy ezzel sokat spórolhatsz.
És mi az a szuperbruttósítás? Az jó lesz nekem?
Jövőre a bruttó bérhez hozzáadnák a munkaadó által befizetett járulékokat is. Ezt vennék adóalapnak és az adókulcsok is csökkennének. Emiatt a havi 140 ezernél kevesebb bérből élők fizetése nem változna, a magasabb fizetésűeknek viszont több maradna meg - egy bruttó 280 ezer forint körül keresőnek akár havi 20 ezer forinttal is. Akinek viszont 580 ezer forintnál magasabb a bére, annak csökkenne a pénze. Ez a munkaadókat is arra ösztönözné, hogy legálisan adjanak magasabb fizetést.
Mi értelme van annak, hogy rövidebb ideig lehet gyesen az ember. Azt akarják, hogy a válságban ne szüljenek az emberek?
Nem. Azzal, hogy gyesen és gyeden csak két évig lehetnek az anyák, arra próbálják ösztönözni őket, hogy minél hamarabb menjenek vissza dolgozni.
De hova menjenek vissza dolgozni ezek az emberek, ha közben folyamatosan szűnnek meg a munkahelyek?
Az elképzelés az, hogy mire ezek a gyerekek 2012-ben két évesek lesznek, már újra több munkahely lesz és addig több bölcsőde is épül. Mivel tényleg kevesen dolgoznak, a foglalkoztatás bővítését szolgálná az is, hogy folyamatosan emelik a nyugdíjkorhatárt, jelentősen rosszabbul jár az, aki, idő előtt vonul nyugállományba, és szigorítják a rokkantnyugdíjazás feltételeit. Egyre kevésbé éri majd meg táppénzen lenni, mert idén már csak a kereseted 60 százalékát, jövőre pedig 50 százalékát kaphatod meg, ha beteg vagy.
Úgy akarják megőrizni a munkahelyeket, hogy az öregek és betegek inkább dolgozzanak?
Nem, ez inkább arról szól, hogy a rendszer ne ösztönözzön senkit arra, hogy az állami juttatást válassza a munka helyett. A munkahelyek megőrzését segítheti az is, hogy jövőre 5 százalékponttal kevesebb járulékot kell fizetni egy dolgozó után. Ez egy bruttó 200 ezer forintos fizetés esetén havi 10 ezer forinttal kevesebb kiadás a vállalkozónak, de ha több dolgozója van, akkor már komolyabb megtakarítást jelent és talán nem rúg ki senkit.
És ezt végig is fogják csinálni vagy már megint csak elképzelésekről van szó és néhány hónap múlva megint minden másképp lesz?
Nagyon gyenge lábakon áll ez a válságkezelő kormány. A nagy kérdés az, meddig merik támogatni a szocialisták azt a kormány, ami a saját elhibázott gazdaságpolitikájuk következményeit próbálja meg kezelni.

Ez a cikk nem vállalkozik arra, hogy a teljes Bajnai-programot bemutassa. További információk:

Elkészült a részletes Bajnai-csomag

Piackonform programot tett le Bajnai

Oszkó: Minden forintot munkahelyteremtésre akarok fordítani

A többséggel kiszúr a szuperbruttós szja