Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szájer - Nagy találkozó: legalább megpróbálták

2001.10.29. 15:13
Érdemi eredmény nélkül zárult a két legnagyobb parlamenti párt frakcióvezetőinek hétfői találkozója. Nagy Sándor szocialista és Szájer József fideszes politikus többek között a választási törvény módosításáról tárgyalt. A szocialisták népszavazási kezdeményezése, a kisebb parlament ügye is szóba került. Lényegi kérdésekben nem közeledett a két párt álláspontja - vélekedett Nagy, míg Szájer szerint "három és fél éve a legérdemibb" megbeszélés volt a mai.
"Az ilyen találkozóknak akkor van értelmük, ha eredménnyel járnak. Ha soha nem hoznak eredményt, értelmetlenek"- summázta Nagy Sándor, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője hétfői megbeszélését Szájer József fideszes frakcióvezetővel. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője pedig arra a kérdésre, hogy egy szóval, hogyan jellemezné a találkozót, a "közvetlen" jelzőt találta a legmegfelelőbbnek. A szocialista kezdeményezésére létrejött egyeztetés ugyanis, bár a tervezettnél fél órával tovább tartott, lényegi eredmények nélkül zárult.

'Átadás-átvételi' folyamatot indítana be az MSZP

Nagy Sándor a megbeszélés után elmondta: lényegében egy "átadás-átvételi" folyamat beindítását kezdték el, hiszen jövő tavasszal, reményei szerint kormányváltás lesz Magyarországon. A találkozó a fontos kérdésekben nem hozott közeledést a két párt között. Szájer József ezzel szemben úgy vélte: három és fél év után ez volt a "legkonkrétabb és legérdemibb konzultáció" a szocialista képviselőcsoport vezetőjével.

A Fidesz elvileg támogatja a választási törvény módosítását

A két politikus tárgyalt többek között a választási törvény esetleges módosításáról. Ezzel kapcsolatban Szájer elmondta, hogy támogatják a szocialista javaslatok egy részét. Bár a szavazatok automatikus újraszámlálása törvénymódosítás nélkül is megoldható, a különböző színű tollak használatának bevezetése a voksoláskor káoszhoz vezethet.

A találkozón szóba került az MSZP népszavazási kezdeményezése is. A Fidesz azt javasolta: a két párt a kívánt módosításokat országgyűlési javaslat formájában, együtt is beterjeszthetné, így olcsóbban és gyorsabban meg lehetne oldani a változtatásokat. Azonban Nagy Sándor, a Fidesz által bemutatott módosító javaslat szövegéről úgy vélekedett: az nem tartalmazza az általuk kívánt módosításokat. Szájer jelezte: a Fidesz akár egymaga is hajlandó beterjeszteni a javaslatot.

A kormánypárt is akar tavasszal ülésezni

A két politikus találkozója után kiderült: az eddigi "híresztelésekkel" szemben a Fidesz is akar tavaszi ülésszakot, ám ezt a választások időpontjától teszi függővé. Hogy a nagyobbik kormánypárt milyen időpontot tartana megfelelőnek, nem derült ki, frakcióvezetőjük szerint ugyanis nem kívánnak beleszólni Mádl Ferenc döntésébe. Szóba került továbbá a kisebb létszámú parlament kérdése is, amelynél mindkét fél a hatpárti konszenzus szükségességét hangsúlyozta. Ennek függvényében a döntés akár 2002 őszén megszülethet.

Nem mozdultak ki a holtpontról

A médiatörvény módosításával kapcsolatban a két párt továbbra sem mozdult ki a holtpontról: az MSZP csak akkor járul hozzá a változásokhoz, ha a kormány feloldja a szerintük törvénytelen helyzetet a közszolgálati televízió és rádió kuratóriumaiban. A szocialisták emellett azt kérték: a kormány sürgősen terjesszen be válságkezelési csomagot az egészségügyben és mezőgazdaságban kialakult drámai helyzet orvoslására. Erre vélhetően nem kerül sor, hiszen a Fidesz úgy véli: a kormány eddigi intézkedésein túl nincsen szükség rendkívüli cselekvésre.

Az MSZP hétfőn dönt az ombudsmanjelölésről

A szocialisták egyébként hétfői frakcióülésükön döntenek arról, milyen jelöltet támogatnak az adatvédelmi ombudsman posztjára, a múlt héten ugyanis kijelentették: továbbra sem tartják megfelelőnek Mádl Ferenc köztársasági elnök jelöltjét. Majtényi László volt országgyűlési biztos helye július óta betöltetlen.