Vilhelmina
11 °C
28 °C

Medgyessy-bizottság: hivatalosan is fennakadt az ellenőrzésen két szakértő

2002.08.14. 13:33
Fennakadt a nemzetbiztonsági ellenőrzésen a Medgyessy-bizottság két szakértője - közölte szerdai tájékoztatóján a testület MDF-es elnöke, aki az üggyel kapcsolatban a legfőbb ügyészhez fordult. Balogh László sérelmezi, hogy a szakértők ellenőrzésével kapcsolatos információkat kiszivárogtatták, ami szerinte államtitoksértés, így e miatt kéri az ügyészség intézkedését. V. Nagy András egykori III/II-es operatív tiszt szerint a sz tisztek ügynöknek számítnak. A bizottság kormánypárti tagjai újabb jelentéstervezetet dolgoztak ki.
A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor személye nemzetbiztonsági kockázatot jelent, így a miniszterelnök titkosszolgálati múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság két szakértője továbbra sem tekintheti meg a titkos dokumentumokat és nem vehet részt a zárt üléseken.

Sajtótájékoztató közben oldották fel a titkot

A vizsgálat eredményéről Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke még kedden - szigorúan titkos minősítésű - levélben értesítette Balogh Lászlót, a bizottság MDF-es elnökét. Balogh szerdán sajtótájékoztatót tartott Budapesten, s a C- típusú vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatalát engedélyező levelet - amelyet kedden ő maga kért - eközben kapta meg Tóth Andrástól, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkártól.

Kiszely és Gorka továbbra is bizottsági szakértő

Elmondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal által elvégzett vizsgálat eredményének részleteiről egyelőre nem kapott tájékoztatást. Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor továbbra is a bizottság szakértője marad, bár ezután sem vehet részt a zárt üléseken és nem férhet hozzá titkos dokumentumokhoz.

"Csak az MSZP-nek jelentettek kockázatot a szakértők"

Balogh emlékeztetett: Gorka Sebestyén, aki az Antall-kormány idején állami feladatot látott el, átesett egy - igaz még nem C-típusú - nemzetbiztonsági ellenőrzésen, és az akkori vizsgálat nem tárt fel kockázati tényezőket. Egyedül a szocialistáknak jelent kockázati tényezőt Gorka Sebestyén szakértői munkája - vélte a bizottsági elnök.

Kiszely nem volt ott

A sajtótájékoztatón nem vett részt a német állampolgárságú Kiszely Gábor, míg a jelen lévő bizottsági szakértő, a kettős, brit-magyar állampolgár Gorka Sebestyén elmondta: a C- típusú vizsgálat eredményéről a Nemzetbiztonsági Hivatal a vizsgálóbizottság titkárságán keresztül őt is értesítette, holott szerinte csak a vizsgálatot megrendelőnek lett volna szabad őt arról tájékoztatnia.

Gorka panaszt tesz

A szakértő bejelentette: panasszal fordul a Miniszterelnöki Hivatalhoz, mert nem lát az Antall-kormány idején elvégzett és a mostani ellenőrzés között különbséget, illetve bármiféle olyan tényt, amelynek alapján személye nemzetbiztonsági kockázatot jelentene

Balogh a legfőbb ügyészhez fordult

A vizsgálóbizottság elnöke bejelentette, hogy a legfőbb ügyészhez fordul államtitoksértés miatt, mivel az átvilágítással összefüggő információkat "folyamatosan kiszivárogtatták". Balogh László arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy levelét ismeretlen tettes elleni feljelentésként kezelje és tegye meg a szükséges intézkedéseket. A magyarországi demokrácia elmúlt 12 évében még nem volt példa arra, hogy egy politikai párt a nemzetbiztonsági szolgálatok presztízsét saját céljaira használja fel. Ez tarthatatlan - fogalmazott. A politikus szerint a szocialisták ugyanúgy tesznek, mint az MSZMP a rendszerváltozás előtt, hiszen úgy tűnik, a szolgálatok a párt alá vannak rendelve.

V. Nagy Árpád: az szt tiszt ügynök

A Medgyessy-bizottság szerdai ülésén meghallgatta V. Nagy Árpád egykori III/II-es operatív tisztet, aki újságíróknak a többi között elmondta: nem állt kapcsolatban Medgyessy Péterrel. Nem volt tudomása arról, hogy Medgyessy Péter hálózatot épített volna, de hozzátette, az szt tisztek feladatköri meghatározásában ez a lehetőség is adott volt.

Arra a kérdésre, hogy Medgyessy Péter tevékenysége minősíthető-e ügynöki munkának, V. Nagy András azt válaszolta: "ha a kisebb informátorokról úgy beszélnek, mint ügynökök, pedig ők csak általános információkat adtak nekünk, akkor az a személy - és most nem Medgyessy Péterről beszélek, hanem az szt tisztekről -, akinek a feladatkörében meg van határozva, hogy titkosan és konkrét ügyben végzi a feladatát, és fizetést is kap érte, a mi olvasatunk szerint az ügynök kategóriába tartozik".

Balogh László szerint a meghallgatáson kiderült, hogy Medgyessy Péter ellentmondásba került, mert az általa mondott információk nem egyeznek a V. Nagy Árpád által ismertetettekkel. Toller László, a bizottság szocialista alelnöke a V. Nagy Árpádnak a testület előtt mondott szavairól úgy nyilatkozott: a "meghallgatottnak fogalma sem volt az szt tiszti állományról, soha nem látott semmiféle ezzel kapcsolatos parancsot, hallomásból emlékezett."

Új jelentéstervezet árnyalatnyi változtatásokkal

Eljuttatták a kormánypárti képviselők a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság titkárságára azt az újabb tervezetet, amely szerintük választ ad a parlament által e tárgyban feltett kérdésekre. Toller László, a testület szocialista tagja a bizottság szerda esti zárt ülésének szünetében újságíróknak elmondta: a korábbi jelentéstervezethez képest árnyalatnyi változtatások történtek a hangsúlyokon.

A változtatásokra elsősorban azért volt szükség, mert a korábban elkészített tervezet egyes részeivel Bőhm András, a szabad demokraták delegáltja nem értett egyet. Balogh László, a bizottság MDF-es elnöke közölte: továbbra is az általa több mint 24 órája benyújtott anyagot tekinti tárgyalási alapnak és mint mondta, ezt korábban Toller László is elfogadta.