Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Medgyessy-bizottság: hivatalosan is fennakadt az ellenőrzésen két szakértő

2002.08.14. 13:33
Fennakadt a nemzetbiztonsági ellenőrzésen a Medgyessy-bizottság két szakértője - közölte szerdai tájékoztatóján a testület MDF-es elnöke, aki az üggyel kapcsolatban a legfőbb ügyészhez fordult. Balogh László sérelmezi, hogy a szakértők ellenőrzésével kapcsolatos információkat kiszivárogtatták, ami szerinte államtitoksértés, így e miatt kéri az ügyészség intézkedését. V. Nagy András egykori III/II-es operatív tiszt szerint a sz tisztek ügynöknek számítnak. A bizottság kormánypárti tagjai újabb jelentéstervezetet dolgoztak ki.
A Nemzetbiztonsági Hivatal szerint Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor személye nemzetbiztonsági kockázatot jelent, így a miniszterelnök titkosszolgálati múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság két szakértője továbbra sem tekintheti meg a titkos dokumentumokat és nem vehet részt a zárt üléseken.

Sajtótájékoztató közben oldották fel a titkot

A vizsgálat eredményéről Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke még kedden - szigorúan titkos minősítésű - levélben értesítette Balogh Lászlót, a bizottság MDF-es elnökét. Balogh szerdán sajtótájékoztatót tartott Budapesten, s a C- típusú vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatalát engedélyező levelet - amelyet kedden ő maga kért - eközben kapta meg Tóth Andrástól, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkártól.

Kiszely és Gorka továbbra is bizottsági szakértő

Elmondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal által elvégzett vizsgálat eredményének részleteiről egyelőre nem kapott tájékoztatást. Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor továbbra is a bizottság szakértője marad, bár ezután sem vehet részt a zárt üléseken és nem férhet hozzá titkos dokumentumokhoz.

"Csak az MSZP-nek jelentettek kockázatot a szakértők"

Balogh emlékeztetett: Gorka Sebestyén, aki az Antall-kormány idején állami feladatot látott el, átesett egy - igaz még nem C-típusú - nemzetbiztonsági ellenőrzésen, és az akkori vizsgálat nem tárt fel kockázati tényezőket. Egyedül a szocialistáknak jelent kockázati tényezőt Gorka Sebestyén szakértői munkája - vélte a bizottsági elnök.

Kiszely nem volt ott

A sajtótájékoztatón nem vett részt a német állampolgárságú Kiszely Gábor, míg a jelen lévő bizottsági szakértő, a kettős, brit-magyar állampolgár Gorka Sebestyén elmondta: a C- típusú vizsgálat eredményéről a Nemzetbiztonsági Hivatal a vizsgálóbizottság titkárságán keresztül őt is értesítette, holott szerinte csak a vizsgálatot megrendelőnek lett volna szabad őt arról tájékoztatnia.

Gorka panaszt tesz

A szakértő bejelentette: panasszal fordul a Miniszterelnöki Hivatalhoz, mert nem lát az Antall-kormány idején elvégzett és a mostani ellenőrzés között különbséget, illetve bármiféle olyan tényt, amelynek alapján személye nemzetbiztonsági kockázatot jelentene

Balogh a legfőbb ügyészhez fordult

A vizsgálóbizottság elnöke bejelentette, hogy a legfőbb ügyészhez fordul államtitoksértés miatt, mivel az átvilágítással összefüggő információkat "folyamatosan kiszivárogtatták". Balogh László arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy levelét ismeretlen tettes elleni feljelentésként kezelje és tegye meg a szükséges intézkedéseket. A magyarországi demokrácia elmúlt 12 évében még nem volt példa arra, hogy egy politikai párt a nemzetbiztonsági szolgálatok presztízsét saját céljaira használja fel. Ez tarthatatlan - fogalmazott. A politikus szerint a szocialisták ugyanúgy tesznek, mint az MSZMP a rendszerváltozás előtt, hiszen úgy tűnik, a szolgálatok a párt alá vannak rendelve.

V. Nagy Árpád: az szt tiszt ügynök

A Medgyessy-bizottság szerdai ülésén meghallgatta V. Nagy Árpád egykori III/II-es operatív tisztet, aki újságíróknak a többi között elmondta: nem állt kapcsolatban Medgyessy Péterrel. Nem volt tudomása arról, hogy Medgyessy Péter hálózatot épített volna, de hozzátette, az szt tisztek feladatköri meghatározásában ez a lehetőség is adott volt.

Arra a kérdésre, hogy Medgyessy Péter tevékenysége minősíthető-e ügynöki munkának, V. Nagy András azt válaszolta: "ha a kisebb informátorokról úgy beszélnek, mint ügynökök, pedig ők csak általános információkat adtak nekünk, akkor az a személy - és most nem Medgyessy Péterről beszélek, hanem az szt tisztekről -, akinek a feladatkörében meg van határozva, hogy titkosan és konkrét ügyben végzi a feladatát, és fizetést is kap érte, a mi olvasatunk szerint az ügynök kategóriába tartozik".

Balogh László szerint a meghallgatáson kiderült, hogy Medgyessy Péter ellentmondásba került, mert az általa mondott információk nem egyeznek a V. Nagy Árpád által ismertetettekkel. Toller László, a bizottság szocialista alelnöke a V. Nagy Árpádnak a testület előtt mondott szavairól úgy nyilatkozott: a "meghallgatottnak fogalma sem volt az szt tiszti állományról, soha nem látott semmiféle ezzel kapcsolatos parancsot, hallomásból emlékezett."

Új jelentéstervezet árnyalatnyi változtatásokkal

Eljuttatták a kormánypárti képviselők a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság titkárságára azt az újabb tervezetet, amely szerintük választ ad a parlament által e tárgyban feltett kérdésekre. Toller László, a testület szocialista tagja a bizottság szerda esti zárt ülésének szünetében újságíróknak elmondta: a korábbi jelentéstervezethez képest árnyalatnyi változtatások történtek a hangsúlyokon.

A változtatásokra elsősorban azért volt szükség, mert a korábban elkészített tervezet egyes részeivel Bőhm András, a szabad demokraták delegáltja nem értett egyet. Balogh László, a bizottság MDF-es elnöke közölte: továbbra is az általa több mint 24 órája benyújtott anyagot tekinti tárgyalási alapnak és mint mondta, ezt korábban Toller László is elfogadta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?