Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Rossz vért kapott a beteg - meghalt

2007.10.29. 10:28
Jogerősen egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság hétfőn azt a szakápolót, aki nem megfelelő vércsoportú transzfúziót adott egy betegnek. A beteg másnap elhunyt. A szakápoló szerint a kórházban helytelen volt a betegazonosítás, s szokás volt, hogy a megfelelő végzettséggel nem rendelkező szakszemélyzet is beadhatta a transzfúziót.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt jogerősen egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság hétfőn azt a szakápolót, aki A Rh+ vért adott egy B Rh+ vércsoportú betegnek. A beteg másnap meghalt a hibás transzfúzió miatt. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.

A vádlott 1996 óta dolgozott klinikai szakápolóként. 2006 februárjában a daganatos betegségben szenvedő sértett az onkológiai klinikára került, mert a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként vérszegénység alakult ki nála. Február 17-én délután a férfi három egység vért kapott, ám ezt nem vezették föl kórlapjára.

Az éjszakai műszakba érkező vádlottat az osztályt átadó kollégája szóban tájékoztatta arról, hogy egy, a kórteremben fekvő másik betegnek transzfúzióra van szüksége, de a kapott vér még nem megfelelő hőmérsékletű ezért arra csak később kerülhet sor.

Nem volt megfelelő végzettsége

Amikor a vér megfelelő hőmérsékletű lett, a szakápoló tévedésből bekötötte az A Rh+ vért, a B Rh+ vércsoportú sértettnek, anélkül, hogy erről előzetesen értesítette volna az orvost, és a pácienst megfelelően azonosította volna.

Két egység vér rendben lement, majd a férfi deréktáji fájdalmakra kezdett panaszkodni. Az ápoló értesítette az orvost, aki azonnal felismerte a tévedést, megszakította a transzfúziót és megkezdte a megfelelő kezelést. A sértett éjfélkor átkerült az intenzív osztályra, de másnap - a szakszerű ápolás ellenére - elhunyt.

A szakértői vélemény megállapította, hogy a halál oka vese- és keringési elégtelenség volt, amely a helytelen transzfúzió miatt alakult ki. A szakápoló nem rendelkezett a transzfúzió elvégzéshez szükséges végzettséggel.

Hibás gyakorlat

A vádlott a tárgyalás kezdetén részben vallotta magát bűnösnek. Álláspontja szerint a tragédiához többek között a betegazonosítással kapcsolatban kialakult helytelen gyakorlat és az az adminisztrációs hiba vezetett, hogy a sértett ápolási lapjára nem rögzítették a transzfúzió tényét.

Az ápoló elmondta, a betegek átadása nem az ágyak mellett, hanem az ápolási dokumentációt átlapozva történt. A sértett kórlapján látta, hogy transzfúziót írtak elő neki, végrehajtásának nyomát azonban nem találta, ezért kötötte be neki a vért. Hozzátette: általános gyakorlat volt, hogy a megfelelő végzettséggel nem rendelkező szakszemélyzet is beadhatta a transzfúziót.

Juhász Zsuzsanna bíró indoklásában kifejtette, ha a vádlott megfelelő gondossággal végezte volna feladatát, nem került volna sor a tévedésre. A transzfúzió elkezdéséről - az előírásoknak megfelelően - értesítenie kellett volna a kezelőorvost.  • Vennék
  • Hírek