Árpád
-2 °C
4 °C

Szakszervezeti tömeggyűlés a Nemzeti Sportcsarnokban

2000.11.11. 19:04
A kormány által beterjesztett, a Munka Törvénykönyvét módosítani kívánó javaslatok, így például a ,,48 órás munkahét" bevezetése ellen is tiltakozott szombaton, a hat országos szakszervezeti konföderáció által összehívott több ezres tömeg a Nemzeti Sportcsarnokban. A tiltakozó gyűlésen elhangzott beszédekből kiderült, hogy amennyiben a kormány és az érdekképviseletek közötti tárgyalások nem vezetnek eredményre, a szakszervezetek készek a keményebb fellépésre.
A szervezők becslése szerint mintegy tízezren vettek részt szombaton a hat országos szakszervezeti konföderáció Nemzeti Sportcsarnokban rendezett tiltakozó nagygyűlésén. Tíz év óta ez az első olyan, több ezer dolgozót és nyugdíjast megmozgató rendezvény, amelyen a konföderációk közösen és egységesen lépnek fel a munkavállalók érdekeiért.

Mintegy tízezren jelentek meg
A szombati nagygyűlésre a vártnál jóval többen jelezték részvételi szándékukat, így a szervezők a 2500-3000 fő befogadására képes stadion mellett megnyitották a sportcsarnok melletti birkózótermet, és engedélyt kértek öt nagyméretű sátor felállítására is. A sportcsarnokból kiszorulók képi kivetítők segítségével követhették nyomon a stadionban zajló eseményeket.

Politikamentes tiltakozás

,,Nem valami ellen, hanem valamiért gyűltünk ma itt össze, ezen a határozottan politikamentes rendezvényen. A jelenlegi kormányzat futball-nyelven szólva faultolta a demokráciát, amikor az érdekegyeztetés egyetlen lehetséges fórumát korlátozta, és megakadályozta, hogy az uniós normáknak megfelelő szociális párbeszéd alakuljon ki -tájékoztatta az Indexet a gyűlés összehívásának hátteréről Nagy Imre, a Munkástanácsok Szövetségének alelnök, utalva az utóbbi két évben sorozatosan elmaradt, kormány és munkavállalók közötti egyeztetésekre.

A szónokok beszédeiből kiderült, a szakszervezetek keményebb fellépésre készülnek, amennyiben a további tárgyalások sem vezetnek eredményre, és előre jelezték, hogy sok olyan törvényes eszközzel rendelkeznek, amit eddig nem, vagy csak részben használtak ki. A nagygyűlés zárszavában Sándor László, az MSZOSZ elnöke bírálta Matolcsy György gazdasági miniszter legutóbbi nyilatkozatát, amely szerint az Európai Unió elfogadhatónak tartja a magyarországi szociális párbeszéd helyzetét.

,,Negyvennyolc órás munkahét"?

A nagygyűlés résztvevői szerint a legkomolyabb probléma jelenleg a Munka Törvénykönyvének (MK) küszöbön álló, tervezett módosítása. A kormány idén júniusban, az uniós jogharmonizáció címén tette le az érdekképviseleti szervezetek asztalára az MK mintegy egyharmadát érintő módosító javaslatait. A szakszervezetek álláspontja szerint a változtatások egy része egyértelműen rontaná a munkafeltételeket, az EU minimumára szállítva le azokat. Ilyen javaslatok például a heti munkaidő 48 órára emelése, vagy a pihenőidő csökkentése 35 órára.

AZ MK szabályozásában új elem lesz, hogy bár marad a negyven órás munkahét, a munkaidő a rendkívüli munkaidővel együtt nem lehet több átlagosan heti 48 óránál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a heti rendes munkaidő beosztható 48 órára is úgy, hogy a plusz nyolc óra ne minősüljön túlmunkának, és azért ne kelljen rá túlmunkadíjat sem fizetni.

A tervek szerint a mostani egy hét helyett a munkáltatónak csupán három nappal a munkaidő-beosztás változása előtt kell értesítenie erről a dolgozóját.

Nagy felháborodást kelt az érdekképviseletek körében a telephely változtatással kapcsolatos módosító javaslat, mely szerint a jövőben, ha a munkáltató székhelye vagy telephelye módosul, a munkavállaló köteles lesz átmenni az új munkavégzési helyre. Kivételt képezhet az az eset, amikor a változás ,,aránytalan vagy jelentős,, sérelmet okoz számára, ám ezt, akár peres úton, a munkavállalónak kell bizonyítania. Ha ,,megtagadja" a munkavégzési-hely változtatást, akár rendkívüli felmondással is elküldhetik. Jelenleg a munkavállalót csak a beleegyezésével lehet másik munkahelyre áthelyezni.

Egyenlő munkáért egyenlő fizetés

A szakszervezetek keményebb fellépésre készülnek
Az új, módosított MK-ben kedvezőbb lesz az éjszakai munkavégzés elrendelhetőségének és a fiatalkorúak munkavégzésének szabályozása.. Ezen kívül pozitív változást hozhat a férfiak és nők egyenlő bérezéséről szóló irányelvek átvétele. Ezek szerint a jövőben az MK kifejezetten előirja majd az egyenlő értékűnek elismert munka egyenlő díjazásának követelményét. A kormány az előterjesztett tervezeten már nem kíván változtatni.

A szombati nagygyűlés résztvevõi állásfoglalást hagytak jóvá, amelyben javasolják, hogy a kormány a Munka törvénykönyvének módosítására kizárólag a szociális partnerekkel egyetértésben tegyen javaslatot az Országgyűlésnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?