Szilárda
-4 °C
3 °C

Elvették a Szálasi-párti történész rendfokozatát

2000.12.08. 15:31
Eltiltotta az egyenruha viselésétől és katonai rendfokozatának használatától Szalay Róbert nyugállományú alezredest Fodor Lajos, a Magyar Honvédség parancsnoka - közölte az MTI. A csütörtökön aláírt határozatában Fodor azzal indokolta döntését, hogy a történész magatartása alapján méltatlanná vált az egyenruha és a katonai rendfokozat viselésére, és rombolta a Honvédség tekintélyét. A vezérkari főnök határozatában emlékeztet arra, hogy az alkotmány egyértelműen tiltja a hivatásos állomány tagjait a politikai a politikai tevékenységtől.

Szalay Róbert történészt október 23-a alkalmából léptették elő alezredessé. A történész 1956. október 23-án részt vett a Kilián laktanya elfoglalásában, továbbá november 4-én a Nemzetőrség szervezésében. Tizenegy évvel ezelőtt rehabilitálták és őrnaggyá léptették elő. Szalay októberi előléptetését Pongrátz Gergely, az '56-os Magyarok Világszövetség örökös elnöke javasolta, amellyel Homoki János, a honvédelmi tárca politikai államtitkára is egyetértett.

Robban a bomba

A Magyar Hírlap azonban emlékeztetett arra, hogy Szalay Róbert Az 1956-os magyar forradalom igaz története című könyvében kedvező előjellel értékeli a Szálasi diktatúra intézkedéseit. ,,Szálasi Ferenc és a Hungarista Mozgalom vette át a hatalmat és élére állt a bolsevizmus elleni nemzetvédő harcnak, ami egyben Európa védelmét is jelentette az ázsiai barbársággal szemben. Itt kell megjegyezni, hogy Szálasi teljesen törvényesen lett Magyarország Nemzetvezetője, hiszen a lemondó Horthy nevezte ki őt, amit a parlament is jóváhagyott és Szálasi a Szent Koronára tett esküvel szentesített." A cikk utáni botrány után Fodor Lajos vizsgálatot indított az ügyben.

Eltiltás - rombolta a tekintélyt

Szalay Róbert nyugállományú alezredes november 10-én történészi felfogásával kapcsolatban úgy nyilatkozott a Napkeltének, hogy Szálasi Ferenc volt nyilas pártvezetőnek a II. Világháború befejezését megelőző hat hónapos tevékenységét pozitívnak tartja. Fodor - áll a csütörtöki határozatában - ebből az a következtetés vonta le, hogy ,,azzal egyet is ért". A vezérezredes Szalay Róbertet eltiltotta az egyenruha viselésétől és katonai rendfokozatának használatától.

A főparancsnok intézkedését alátámasztja, hogy a honvédelemről szóló törvény szerint a szolgálati viszony tartama alatt a ,,szabad véleménynyilvánítás joga korlátozható". A kitétel csupán az aktív állományban állókra vonatkozik, de Fodor indoklása szerint mivel Szalay nem szakított végleg a fegyveres erőkkel, így ,,fennáll vele szemben egy elvárhatóság az alkotmányos joggyakorlás terén". A vezérkari főnök úgy véli, hogy Szalay Róbert túllépett azon a határon, amely a nyugdíjas tiszt státusával összeegyeztethető, és ezzel rombolta a Magyar Honvédség tekintélyét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!