Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bemondásra fizetik ki a szállástámogatásokat

2004.05.28. 08:56
Több százmillió forintot fizet ki az Országgyűlés szállásköltség-támogatásként a képviselőknek. A képviselőknek számlákkal sem kell igazolniuk, hogy valóban albérletre költik a pénzt, "bemondás" alapján kapják meg az összeget - tudta meg a Blikk a Parlament gazdasági főigazgatóságától.
Tavaly 330 milliót fizetett ki a Parlament gazdasági főigazgatósága a vidékieknek járó szállásköltség-támogatásra. Jelenleg összesen 278 képviselő veszi fel e juttatást, s közülük heten budapesti listáról vagy egyéni körzetből jutottak a törvényhozásba. Ráadásul akad közötük, akinek tulajdonában van fővárosi lakás. Sokuknak Pest megyében, a Parlamenttől alig 10-20 kilométerre van az otthona. A honatyáknak fejenként 99 ezer forint jár, ráadásul bármiféle számla, igazolás nélkül - értesült a Blikk.

Elfelejtették bevallani

A bulvárlap szerint a rendszeres havi pluszbevételt jelentő százezres juttatást Rockenbauer Zoltánon (Fidesz) kívül minden érintett fővárosi képviselő "elfelejtette" feltüntetni vagyonnyilatkozatában. Rockenbauer, aki felesben birtokol egy II. kerületi 59 négyzetméteres ingatlant, a napilap kérdésére annyit válaszolt: "2003 augusztusa óta albérletben lakom".

A téma kényes, a politikusok nem szívesen vagy egyáltalán nem válaszoltak a Blikk kérdéseire. Mély hallgatás volt a válasz például a szocialista Kárpáti Zsuzsa és a fideszes Deutsch Tamás részéről.

"Nincs ebben semmiféle turpisság"

Volt, aki így érvelt: jól jön a T. Házhoz közelebbi, pesti lakás, mert "alkohol fogyasztása után" már nincs kedve autóba ülni. Filló Pál (MSZP) tulajdonában van egy 90 négyzetméteres, VII. kerületi lakás fele, mégis fölveszi a havi 99 ezret. "Tulajdonképpen Érdről járok be, egy héten többször is a fővárosban kell maradnom" - érvelt. "Mivel a fővárosi lakásnak csak a fele az enyém, oda nem tudok menni. Nincs ebben semmiféle turpisság, jó lenne, ha másról írnának" - tette hozzá.

Tirts Tamás fideszes honatyáé egy XVI. kerületi, 386 négyzetméteres családi ház fele, ám ő is igényt tart a havi juttatásra. "Elég sokat járok vidékre, ráadásul tavaly év elején költöztünk, ekkor kifejezetten jól jött az albérlet-hozzájárulás" - magyarázta a lapnak.