Jusztina
3 °C
16 °C

Több mint százan betegedtek meg a burgonyásmetélttől

2000.12.08. 14:48
Erős hasmenés, hányás, kiszáradás- ezeket a tüneteket tapasztalhatta magán 113 ember, aki a gyöngyösi VAMAV vasúti berendezéseket gyártó kft. konyháján ebédelt. A Népegészségügyi Szolgálat vizsgálata szalmonella-baktériumot mutatott ki a konyhán felszolgált burgonyásmetéltből. A konyha dolgozói az alapvető higiéniás előírásokat sem tartották be, így pénzbüntetést kell fizetniük.

Jelenleg öten fekszenek középsúlyos szalmonella-tünetekkel az egri kórház fertőzőosztályán- tájékoztatta az Indexet Kissik Imre főorvos, aki elmondta, hogy bár a betegek állapota javul, de jövő hét vége előtt nem hagyhatják el a kórházat. A beszállításuknál olyan heves hasmenés és hányás volt tapasztalható, hogy az a páciensek kiszáradásával is fenyegetett.

Tízezer forintos bírság a konyha dolgozóinak

Szalmonella-baktérium
A konyha hét dolgozója öt-tizezer forint helyszíni bírságot fizet, ugyanis a vizsgálatok kiderítették, hogy nem tartották be a tisztasági előírásokat - mondta Deák Zsuzsanna, Gyöngyös tisztifőorvosa, aki szerint ez nem nagy összeg, de fontos szankcionálni az ilyen eseteket. Deák Zsuzsanna az Indexnek elmondta, hogy a kft konyháját egy vállalkozó üzemelteti, aki ellen egyelőre nem indult eljárás. A Népegészségügyi Szolgálat annyit tehetett, hogy a vizsgálatok végéig felfüggesztette a konyha működését.

Újabb betegek várhatók

A VAMAV kft 1992 elején kötött szerződést a jelenlegi vállalkozó apjával az üzemi konyha működtetésére. A vizsgálatok befejezéséig a VAMAV-nál nem tárgyalnak a szerződés megszüntetéséről és az esetleges kártérítésekről, de érdeklődésünkre annyit elárultak, hogy tervben van a szerződés felbontása.

A fertőzés napján 305 adag burgonyásmetéltet szolgáltak föl, így várható, hogy még újabb betegek jelentkeznek panaszaikkal a háziorvosuknál.