Judit
2 °C
7 °C

Több mint százan betegedtek meg a burgonyásmetélttől

2000.12.08. 14:48
Erős hasmenés, hányás, kiszáradás- ezeket a tüneteket tapasztalhatta magán 113 ember, aki a gyöngyösi VAMAV vasúti berendezéseket gyártó kft. konyháján ebédelt. A Népegészségügyi Szolgálat vizsgálata szalmonella-baktériumot mutatott ki a konyhán felszolgált burgonyásmetéltből. A konyha dolgozói az alapvető higiéniás előírásokat sem tartották be, így pénzbüntetést kell fizetniük.

Jelenleg öten fekszenek középsúlyos szalmonella-tünetekkel az egri kórház fertőzőosztályán- tájékoztatta az Indexet Kissik Imre főorvos, aki elmondta, hogy bár a betegek állapota javul, de jövő hét vége előtt nem hagyhatják el a kórházat. A beszállításuknál olyan heves hasmenés és hányás volt tapasztalható, hogy az a páciensek kiszáradásával is fenyegetett.

Tízezer forintos bírság a konyha dolgozóinak

Szalmonella-baktérium
A konyha hét dolgozója öt-tizezer forint helyszíni bírságot fizet, ugyanis a vizsgálatok kiderítették, hogy nem tartották be a tisztasági előírásokat - mondta Deák Zsuzsanna, Gyöngyös tisztifőorvosa, aki szerint ez nem nagy összeg, de fontos szankcionálni az ilyen eseteket. Deák Zsuzsanna az Indexnek elmondta, hogy a kft konyháját egy vállalkozó üzemelteti, aki ellen egyelőre nem indult eljárás. A Népegészségügyi Szolgálat annyit tehetett, hogy a vizsgálatok végéig felfüggesztette a konyha működését.

Újabb betegek várhatók

A VAMAV kft 1992 elején kötött szerződést a jelenlegi vállalkozó apjával az üzemi konyha működtetésére. A vizsgálatok befejezéséig a VAMAV-nál nem tárgyalnak a szerződés megszüntetéséről és az esetleges kártérítésekről, de érdeklődésünkre annyit elárultak, hogy tervben van a szerződés felbontása.

A fertőzés napján 305 adag burgonyásmetéltet szolgáltak föl, így várható, hogy még újabb betegek jelentkeznek panaszaikkal a háziorvosuknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?