József, Bánk
-6 °C
0 °C

A magyar kommunisták Görögországba mennek

2003.06.11. 15:04
A Munkáspárt finanszírozásában vesznek részt magyar kommunisták és zöldek a jövő heti globalizációellenes tüntetésen Szalonikiben, ahol az Európai Unió jelenlegi és jövőbeni miniszterelnökei találkoznak egymással. A külügyminisztérium szerint az eddigiekhez hasonlóan ismét számítani lehet kemény rendőri fellépésére.
"Általános jó tanácsként annyit mondhatunk, hogy magyar állampolgárok tartózkodjanak külföldön a tüntetésektől" - mondta a magyar külügyi szóvivő, Tóth Tamás az Indexnek azzal kapcsolatban, hogy "először szerveznek egységes fellépést külföldön magyar kommunisták és zöldek a globalizáció és a háború ellen".

Love, Peace, Harmony

Székely Péter, a Munkáspárt szóvivője szerint néhány tucatnyi magyar résztvevőre lehet számítani a jövő heti szaloniki konferencia helyszínén. A Magyar Szociális Fórum szervezésében Szalonikibe utazók "normális magyar gyerekek" - mondta a Munkáspárt alelnöke Vajda János az Indexnek.

"Az EU-bővítés utáni helyzetről, a gazdag és szegény országok közötti viszonyról, a környezetvédelemről, az iraki háborúról, a globalizációról ellenkonferenciát, no és persze tüntetést is szerveznek a görög kommunisták - mondta Székely Péter. - Mi csak alkotmányos jogainkat akarjuk érvényesíteni, nem hagyhatjuk, hogy a görög rendőrség kiszorítson minket a városból."

Most nem mozdultak a magyar titkosszolgálatok

A Munkáspárt ifjúsági szervezetét két hete személyesen kereste fel Magyarországon a Görög Kommunista Párt ifjúsági szervezetének elnöke, hogy meghívja őket az eseményre. A görögök már egy éve készülnek a megmozdulásra, derült ki a találkozón. A magyarok költségeit a Munkáspárt finanszírozza.

Noha korábban a magyar titkosszolgálatok informálisan megkeresték a külföldi antiglobalista tüntetésre készülődő magyarokat, ez most elmaradt, mondta Székely Péter. Ennek egyik oka lehet, hogy nem tudnak róla, a Külügyminisztérium például az Indextől értesült arról, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökön és Kovács László külügyminiszteren kívül más magyarok is részt vesznek a görög városban szervezett eseményen. Tóth Tamás megjegyezte: "Kemény rendőri fellépésre számíthatnak a tüntetők."

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft