Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Tovább dolgozik a necces beszerzést segítő Számít

2003.10.02. 11:26
Bár az Idea Lab Kft-t nyertessé nyilvánító közbeszerzési eljárást a Számít Kft. bonyolította, mely több szálon köthető a korrupciógyanús ügy főszereplőjéhez, Sári Lajos volt szakképzési helyettes államtitkárhoz, az oktatási tárca háttérintézményei nem szakították meg együttműködési megállapodásukat a céggel. A Pedagógus Továbbképzési és Módszertani Központ például a volt államtitkár által még e szervezet igazgatójaként jegyzett keretszerződése alapján dolgozik az OM-es háttérintézménynek, de szintén jelentős megrendeléseket kap a cég az Educatio Kht-tól is.
Az oktatási tárca megszakította kapcsolatát a Számít Kft-vel, miután a közbeszerzési eljárások bonyolítására szakosodott vállalkozás közreműködött az Idea Lab Kft. félmilliárdos megbízásában. Mint az Index elsőként beszámolt róla, a szakiskolai fejlesztési program PR-feladataira kiírt közbeszerzési pályázaton csak a később nyertes cég indult egyedül, referenciák nélkül. A vállalkozásról az Index kiderítette, hogy több szálon is köthető Sári Lajos, az ügy miatt távozott egykori szakképzési helyettes államtitkárához, hiszen Sári együtt tekintette meg a Bajnokok Ligája döntőjét a győztes cég mögött álló üzletemberrel. De a cégadatokból az is kiderül, hogy Sári üzlettársa volt a korrupciós beszerzést bonyolító Számít Kft. ügyvezetőjének, illetve Sári felesége is tulajdonolt közös céget a Számít-os Seres Péterrel. Az Idea Lab szerződést az oktatási tárca felmondta, és korábbi nyilatkozatok szerint a gyanús beszerzést menedzselő Számít Kft-vel is szakítottak.

Sári szerződése nyomán

Nem így a tárca háttérintézményei: a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ például éppen egy olyan szerződésnek köszönhetően dolgozik rendszeresen, amit Sári Lajos még az intézmény igazgatójaként írt alá, volt üzlettársával, Seres Péterrel. A megállapodás egy keretszerződés, amely automatikusan megújul minden évben, amennyiben nem mondják azt fel, márpedig a megállapodást 1998 óta nem mondták fel, igaz az Orbán-kormány idején nem is nagyon foglalkoztatták a céget.

"Mindegy kivel üzletelt korábban a volt államtitkár"

Pertl Gábor, az intézmény jelenlegi igazgatója elégedett a Számít Kft. munkájával, s mint mondta azért, mert Sári a kilencvenes évek elején üzletelt a cég vezetőivel, nem lát okot a szerződésbontásra. Vitatta az Indexnek azt a felvetését is, miszerint a korrupciógyanús ügyben részt vett vállalkozástól nem lehet rendes, szakmai munkát várni. Pertl szerint tízmilliókat spóroltak a cég munkájának köszönhetően. A Számít egyébként a kormányváltás óta két beszerzést intézett az OM-es háttérintézmények, mellyel összesen csaknem négymilliót keresett.

Az Educatio Kht. tavaly júniusban kötött keretszerződést a beszerzései bonyolítására a Számít Kft-vel, ennek értelmében 2002. júliusa és 2004. júliusa között ők bonyolítják valamennyi közbeszerzésüket. A társaság a napokban is közzétett egy ajánlati felhívást, melynek bonyolítója a Számít. A cégnél azonban nem sikerült megtudnunk, nem tartják-e veszélyesnek, hogy a necces ügybe keveredett céggel dolgoztatnak, mivel a cég ügyvezetője szeptember 30-ával távozott posztjáról, utóda pedig még nincsen. A szerződést egyébként a kht. nevében az a Koltai Péter írta alá Sári Lajos korábbi üzlettársával, aki a kormányváltás előtt maga is számos céget közösen tulajdonolt a távozott államtitkárral. Az Educatios megbízáson a Számít csaknem tízmillió forintot keresett tavaly július óta.

Az NSZI házon belül közbeszereztet

A Nemzeti Szakképzési Intézet a kormányváltás után érezte úgy, hogy a Számít Kft. a legmegfelelőbb közbeszerzési bonyolító, így tavaly szeptember óta adott megbízásokat a társaságnak, az Idea Lab Kft. körüli botrányok miatt azonban az NSZI kapcsolata megszakadt a vállalkozással. Hivatalosan a szakképzési intézet volt annak a pályázatnak a kiírója, amelyen az Idea Lab egyedülikén indult és nyert. Nagy László főigazgató az Indexet arról tájékoztatta, hogy a közbeszerzési eljárások lebonyolítását a botrány kirobbanása óta házon belül oldják meg. Az NSZI szintén csaknem tízmillió forintot fizetett a Számít-nak.

IHM: Keretszerződés van, megbízás nincs

A Számít az Informatikai és Hírközlési minisztériummal is keretszerződést kötött közbeszerzési eljárások bonyolítására. A Számít nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el az IHM közbeszerzéseinek bonyolítási lehetőségét, ám minden bizonnyal a cég zűrös ügye miatt megbízást mégsem kaptak. Tavaly a tárca egyik háttérintézménye bonyolított ugyanakkor egy beszerzést, amiért valamivel több mint egymillió forintot fizetett ki. Az Indexnek nem sikerült utolérnie Seres Pétert, a Számít ügyvezetőjét, aki az Idea Lab-ügy óta elérhetetlen a sajtó számára.