Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Megküldi a számlát az OEP

2003.03.17. 09:02
Legkésőbb kora őszig több tízezer ember kap értesítést arról, mennyi pénzt használt fel az egészségbiztosító által fizetett szolgáltatásokra idén - értesült a Népszabadság. Ha az adatvédelmi biztos sem emel kifogást, akkor a tervek szerint ezt az elszámolást jövőre már valamennyi állampolgár megkapja.
Az egészségbiztosító azt tervezi, hogy tájékoztatja az állampolgárokat arról, mennyi pénzt használtak fel a gyógyításukra - nyilatkozta Király Gyula, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) informatikai vezetője a Népszabadságnak. A személyes egészségügyi fogyasztást összegző számla bevezetését az uniós csatlakozás is sürgeti. A közösség országaiban mindenféle közpénz felhasználásának átláthatóságát biztosítani kell. Az OEP elszámoló értesítőjét évente egyszer postáznák.

A befizetett összegről nem szól a tájékoztatás

Az egészségbiztosító a taj-szám alapján már most nyomon tudja követni, hogy ki mekkora összegben "vásárolt" támogatott gyógyszert, háziorvosi, szakorvosi, kórházi ellátást, gyógyfürdői szolgáltatásokat, gyógyászati segédeszközt, művesekezelést, különféle műszeres diagnosztikai vizsgálatokat, illetve házi szakápolást. A tervezett intézkedés lehetővé tenné, hogy ezeket az adatokat mindenki megismerhesse.

A személyes egészségügyi fogyasztói számla segítségével kiderülhet az is, ha valakinek a taj-számával visszaéltek, vagyis olyan szolgáltatás kerül rá, amit ő nem vett igénybe - írja a napilap. Az egyenlegközlő úgy lehetne teljes, ha a befizetett járulékok összegéről is tájékoztatna, azonban erre nincs lehetőség. A járulékokat az adóhivatal munkáltatónként és nem egyénileg gyűjti, így nem is lehet személyekre bontva megmondani, hogy ki, mennyit fizetett egészségbiztosításra.

Az ombudsman állásfoglalását kérik

A rendszert hónapokon belül egy szűkebb lakossági körben tesztelnék. Ez lehetőséget ad a fölmerülő hibák javítására, és hasznos lehet tudni azt is, hogy milyen az értesítők fogadtatása. Szeretnék elkerülni, hogy bárki bántónak érezze a levelet, vagy az adatok megismerése után mérlegelje: sok vagy kevés az a pénz, amit ő személy szerint fölhasznált. A társadalombiztosítás alapelve a szolidaritás, vagyis mindenkinek annyi közszolgáltatás jár, amennyire az egészsége visszanyeréséhez szüksége van.

Mivel személyes adatokról van szó, amelyek gyakran a családon belül sem ismertek, arra törekednek, hogy ezek a levelek csak az érintetthez jussanak el, és csak az ő személyes beleegyezése után ismerhessék meg az abban lévő adatokat mások. Ennek érdekében a hivatal adatvédelmi biztosának szakmai állásfoglalását is kérték.