Márk
13 °C
28 °C

Számvevőszéki vizsgálat az utazási csekkek ügyében

2001.01.29. 19:49
Az idei évi költségvetés a tavalyival megegyező mértékben biztosít pénzt a rászorulók üdülésének támogatására, üdülési csekk formájában. Az eddig tapasztalt visszásságok elkerülése miatt a Szociális és Családügyi Minisztérium három csoportra osztotta a pályázókat. Idén nem a jelentkezési sorrend, hanem a rászorultság lesz a döntő. Az eddigi elbírálási módszerek körül kialakult botrány miatt az Állami Számvevőszék vizsgálatot folytat a pénzt kezelő alapítvány ellen.
Harrach Péter
A vizsgálatnak mindenképpen lesznek következményei
A 2001-2002 évi költségvetésből ugyanakkora összeget fordít a rászorulók üdültetésére, mint a megelőző évi. A háromszáznyolcvanmillió forintos támogatás nagyságát nem növelik, de az elosztási módszerek mindenképpen megváltoznak - ismertette Harrach Péter, a szociális tárca minisztere és Molnár Ilona államtitkár. Az eddigi, közfelháborodást kiváltott, elosztási módszerek alapjául az szolgált, hogy minden jelentkező megkapta az üdülési csekkeket. Ezért nem minden esetben a valóban rászorulók mehettek nyaralni, illetve a későn jelentkezők semmiképpen nem kaphattak az összegből, mert az már márciusra elfogyott.

A fogyatékosok és idősek jogvédelme

Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány rendelkezett az összeg felett. Idén a zökkenőmentes és mindenki számára kielégítő elosztás miatt a tárca civil szervezeteket is be szeretne vonni a programba. Három csoport részesülhet a háromszáznyolcvanmillióból. A sérült és az idős személyek, illetve a többgyermekes családok. A csekkek sorsa felett döntő bizottságba mindenképpen delegálni fogják a fogyatékos és az idős személyek jogvédelmével foglalkozó tagokat is. Míg az első két csoport tagjai alanyi jogon részesülhetnek az összegből, addig a nagycsaládosok közül csak azok adhatnak be kérvényt, akik kiegészítő családi támogatást is kapnak, szociális helyzetük miatt.

Nem kötelező a teljes összeget elosztani

Az elbírálásnál az eddigiekkel ellentétben nem a jelentkezési sorrend lesz a döntő. A jogosultság elbírálásánál komolyan ellenőrzik a szociális helyzetet, és csak a valóban rászorulók számíthatnak pozitív elbírálásra. A jelentkezéseket február tizenötödikétől várják, a döntéshozatal márciusban kezdődik, de akik később pályáznak, azok is választ kapnak egy hónapon belül.

Civil szervezetek is pályázhatnak

A sérültek és az idősek részére száz-száz millió forintot különítettek el, míg a családok között száznyolcvanmilliót oszthatnak szét. A rokkantak támogatottsága nagyobb, mint a társadalmon belüli arányuk. Ezt Molnár Ilona azzal indokolta, hogy náluk minden esetben számolni kell legalább egy kísérővel. A nagycsaládosoknak adható összegnek minimum a fele lesz csekk, a többit civil szervezetek állnák. Természetesen senki nem juthat üdülési támogatás címén készpénzhez. Ezzel azt szeretnék elősegíteni, hogy ne csak azokon a helyeken üdülhessenek a támogatottak, ahol elfogadják az üdülési csekkeket. A civil szervezetek közül az elbírálásnál előnyt élveznek azok, amelyek romák üdültetésével is foglalkoznak, mert a minisztérium ilyen módon is szeretné elősegíteni a kisebbségek könnyebb asszimilálódását.

Eljárás az alapítvány ellen

Harrach elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ellen eljárást folytat az Állami Számvevőszék, mivel nem megfelelően gazdálkodott a költségvetési összeggel. A miniszter szerint az alapítványnak saját pénzeszközökkel kellene rendelkeznie, és nem a költségvetést használni. Zárásként hozzátette, hogy a vizsgálatnak mindenképpen lesznek következményei.