Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb kisgazda minisztert jelent fel a szocialista képviselő

2000.05.05. 16:39
Szanyi Tibor hétfőn feljelentést tesz Szabó János honvédelmi miniszter ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt - hangzott el a szocialista parlamenti képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Az MSZP-s képviselő azt várja az ügyészségtől, hogy a "kisgazdapárt némely randalírozó miniszterét" rábírja a politika és a személyes érdekek feletti törvényes kormányozásra.

Szanyi Tibor
Újabb minisztert jelent fel
Szanyi, aki korábban Torgyán Józsefet is feljelentette, úgy gondolja, hogy a kisgazda miniszter ,,túllépte hatáskörét" és miniszteri eszközeit felhasználva, pártérdekek védelmében avatkozott a Torgyán József földművelésügyi miniszter ellen április közepén tett büntetőfeljelentés ügyébe.

Szanyi Tibor utalt arra, hogy a honvédelmi tárca keresetet indított az Euro Info Service Kft. és ő maga ellen egy margitszigeti ingatlan kapcsán, amiről Szabó János a sajtóban később elismerte: ez egyfajta visszavágás a Torgyán József elleni, többek között hivatali visszaélés miatt tett feljelentésre.

Közölte: eltekintett volna a kérdés jogi útra terelésétől, ha Szabó János nyilvánosan bocsánatot kért volna tőle. Szanyi Tibor levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt: kötelezze nyilvános bocsánatkérésre Szabó Jánost. Erre azonban választ nem kapott.

Szanyi Tibor a ,,konzerv-ügy" kapcsán beszámolt arról, hogy pénteken a Fővárosi Főügyészségen - a Torgyán József ellen tett feljelentése kapcsán tartott meghallgatáson - javasolta annak kivizsgálását: milyen alapon történt a támogatott cégek kiválasztása, volt-e ezeknek lejárt köztartozása, a készlet-finanszírozási hitelekből kifizették-e a termelőket, illetve voltak-e az érintett cégeknek egyáltalán készleteik.

A képviselő úgy tudja: az állami kezességvállalás idején 10 kedvezményezett konzervgyárból kettő felszámolás alatt állt, és az egyiknek a közzétett vagyonmérlegében nem is szerepelt készlet.

Szanyi Tibornak egyébként kételyei vannak, hogy vajon Torgyán József - a sajtóban tett bejelentéséhez híven - valóban feljelentette-e őt hamis vád miatt.