Újabb kisgazda minisztert jelent fel a szocialista képviselő

2000.05.05. 16:39
Szanyi Tibor hétfőn feljelentést tesz Szabó János honvédelmi miniszter ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt - hangzott el a szocialista parlamenti képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Az MSZP-s képviselő azt várja az ügyészségtől, hogy a "kisgazdapárt némely randalírozó miniszterét" rábírja a politika és a személyes érdekek feletti törvényes kormányozásra.

Szanyi Tibor
Újabb minisztert jelent fel
Szanyi, aki korábban Torgyán Józsefet is feljelentette, úgy gondolja, hogy a kisgazda miniszter ,,túllépte hatáskörét" és miniszteri eszközeit felhasználva, pártérdekek védelmében avatkozott a Torgyán József földművelésügyi miniszter ellen április közepén tett büntetőfeljelentés ügyébe.

Szanyi Tibor utalt arra, hogy a honvédelmi tárca keresetet indított az Euro Info Service Kft. és ő maga ellen egy margitszigeti ingatlan kapcsán, amiről Szabó János a sajtóban később elismerte: ez egyfajta visszavágás a Torgyán József elleni, többek között hivatali visszaélés miatt tett feljelentésre.

Közölte: eltekintett volna a kérdés jogi útra terelésétől, ha Szabó János nyilvánosan bocsánatot kért volna tőle. Szanyi Tibor levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt: kötelezze nyilvános bocsánatkérésre Szabó Jánost. Erre azonban választ nem kapott.

Szanyi Tibor a ,,konzerv-ügy" kapcsán beszámolt arról, hogy pénteken a Fővárosi Főügyészségen - a Torgyán József ellen tett feljelentése kapcsán tartott meghallgatáson - javasolta annak kivizsgálását: milyen alapon történt a támogatott cégek kiválasztása, volt-e ezeknek lejárt köztartozása, a készlet-finanszírozási hitelekből kifizették-e a termelőket, illetve voltak-e az érintett cégeknek egyáltalán készleteik.

A képviselő úgy tudja: az állami kezességvállalás idején 10 kedvezményezett konzervgyárból kettő felszámolás alatt állt, és az egyiknek a közzétett vagyonmérlegében nem is szerepelt készlet.

Szanyi Tibornak egyébként kételyei vannak, hogy vajon Torgyán József - a sajtóban tett bejelentéséhez híven - valóban feljelentette-e őt hamis vád miatt.