Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szász Károly nem gyanúsított

2004.10.13. 09:52
Mégsem hallgatják ki gyanúsítottként Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) volt vezetőjét, írja a Magyar Hírlap. A többmilliós prémiumok felvétele nem minősül hűtlen kezelésnek.
Hűtlen kezelés helyett legfeljebb közokirat-hamisítás miatt marasztalhatók el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egyes középszintű vezetői, idézi a Magyar Hírlap a Fővárosi Főügyészség állásfoglalását. A Nemzeti Nyomozó Iroda több mint kétszáz munkatárs, köztük Szász Károly korábbi elnök gyanúsítotti kihallgatására tett javaslatot a jogszerűtlennek vélt prémiumok kifizetése miatt. Az eljárásnak azonban legfeljebb tucatnyi gyanúsítottja lehet.

A PSZÁF vezetői 2002 második felében a jutalmazást korlátozó jogszabályokat megkerülve szerették volna, ha munkatársaik a féléves fizetésüknek megfelelő prémiumot vehetnének fel. Visszadátumozott megbízási szerződésekkel a hivatal több mint kétszáz dolgozója néhány százezertől több millió forintig terjedő jutalmat vett fel, írja a Magyar Hírlap.

Az ügyészség napokban postázott döntése értelmében mindazokkal szemben megszüntethető az eljárás, akik tíznél kevesebb visszadátumozott megbízási szerződést írtak alá - ők ügyészi megrovásban részesülnek. A tíznél többet aláírók közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt gyanúsítottjai lesznek az eljárásnak.