Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Feketemunkások a Szárhegy dűlőn

2005.06.16. 07:07
Azon a birtokon járt a feketemunka-kommandó, amely korábban Orbán Viktor feleségének résztulajdonában állt. Összesen 14-ről bizonyosodott be, hogy feketén foglalkoztatják őket. A faluban élők állítólag veszekednek az ültetvényi munkáért, így furcsának tűnhet, hogy a „teljes kiszolgáltatottságban dolgozó emberek” tettek bejelentést a munkaügyi felügyeletnél.
Feketén dolgozó napszámosokat dolgoztatnak az Orbán-szőlők néven elhíresült Sárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. ültetvényein, azon a birtokon, amely korábban a volt kormányfő feleségének résztulajdonában állt. "A feketemunka-kommandó" 20 személyt talált munka közben, közülük 14-ről bizonyosodott be, hogy feketén foglalkoztatják őket - írja a Népszava.

A feketemunkásoknak alig több mint 300 forintos órabérért fizettek - értesült a lap helyi lakosoktól. A riporter a helyszínen azt tapasztalta, hogy kora reggelenként egy mikrobusz szedi össze a napszámosokat és fuvarozza az Orbán szőlőkig, a tőkékhez nemrég kiépített betonúton. Az autóbusz az egyik helyi önkormányzati képviselő családjáé.

A szőlők "intézője" egy Attila nevű férfi, a névtelenséget kérő munkások szerint teljhatalommal dönt, ki dolgozhat, s a legkisebb fegyelemsértést is azonnali, gyakran végleges elbocsátással torolja meg.

A helyben csak "hajcsárként" emlegetett K. Attila egyéni vállalkozó szerződéses polgári jogviszonyban áll a Szárhegydűlő Kft.-vel a szőlő művelésére. A hatályos jogszabályok szerint mintegy félmilliós bírsággal sújtható. A kiszolgáltatott munkások ellen nem indul eljárás.

A helyszínen szerzett tapasztalatok szerint, az Orbán-szőlő munkásai és az ott napszámot szerezni nem tudók között a faluban néha szinte ellenséges a viszony. Ugyanakkor a Népszava szerint a „teljes kiszolgáltatottságban dolgozó emberek” tettek bejelentést a munkaügyi felügyeletnél.