Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Farkasházy Szárszója: ellenzék nélkül

2003.07.05. 16:00
A bal- és a jobboldali politikusok közötti párbeszédet hiányolta Medgyessy Péter az MTI-nek adott szombati szárszói nyilatkozatában. Mintegy négyszáz közéleti személyiség volt jelen a Farkasházy Tivadar újságíró házában tizenegyedik alkalommal megrendezett balatonszárszói találkozón.
"Emlékszem olyan szárszói találkozókra, amikor jelen volt Orbán Viktor és Deutsch Tamás is. Azóta ez megváltozott. Remélem, hogy előbb-utóbb megtaláljuk a fórumokat, ahol lehet egymással beszélgetni" - mondta a miniszterelnök.

Baloldali eszmék cseréje

A Farkasházy Tivadar újságíró házában tizenegyedik alkalommal megrendezett balatonszárszói találkozón mintegy négyszáz közéleti személyiség vett részt. A jobboldal prominensei nem jelentek meg az eszmecserén.

A résztvevők között volt Medgyessy Péter miniszterelnök, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, több miniszter, valamint Göncz Árpád volt köztársasági elnök.

"Arról a háziak már letettek, hogy Szárszó az eszmék szabad vására legyen, hogy bárki eljöjjön, eljöhessen. De arról soha nem tesznek le, hogy hangnemét a szellemesség, a szelíd irónia uralja" - mondta Farkasházy Tivadar.

Kié a múlt?

Szombaton vitafórumot rendeztek, amelyen Göncz Árpád, Fejtő Ferenc író, Mérai Tibor író, Kosáry Domokos, az Akadémia volt elnöke, Jancsó Miklós filmrendező és Faludy György költő arra kereste a választ, kié a múlt, és szabad-e hagyni, hogy bárki kisajátítsa annak egy-egy darabját.

Farkasházy Tivadar telefonon bevonta a beszélgetésbe a Párizsban tartózkodó Habsburg Ottót is.

Az esemény résztvevői koszorút helyeztek el a szomszédos Soli Deo Gloria épületén, az 1943-as szárszói találkozó emléktáblájánál.