Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Farkasházy Szárszója: ellenzék nélkül

2003.07.05. 16:00
A bal- és a jobboldali politikusok közötti párbeszédet hiányolta Medgyessy Péter az MTI-nek adott szombati szárszói nyilatkozatában. Mintegy négyszáz közéleti személyiség volt jelen a Farkasházy Tivadar újságíró házában tizenegyedik alkalommal megrendezett balatonszárszói találkozón.
"Emlékszem olyan szárszói találkozókra, amikor jelen volt Orbán Viktor és Deutsch Tamás is. Azóta ez megváltozott. Remélem, hogy előbb-utóbb megtaláljuk a fórumokat, ahol lehet egymással beszélgetni" - mondta a miniszterelnök.

Baloldali eszmék cseréje

A Farkasházy Tivadar újságíró házában tizenegyedik alkalommal megrendezett balatonszárszói találkozón mintegy négyszáz közéleti személyiség vett részt. A jobboldal prominensei nem jelentek meg az eszmecserén.

A résztvevők között volt Medgyessy Péter miniszterelnök, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, több miniszter, valamint Göncz Árpád volt köztársasági elnök.

"Arról a háziak már letettek, hogy Szárszó az eszmék szabad vására legyen, hogy bárki eljöjjön, eljöhessen. De arról soha nem tesznek le, hogy hangnemét a szellemesség, a szelíd irónia uralja" - mondta Farkasházy Tivadar.

Kié a múlt?

Szombaton vitafórumot rendeztek, amelyen Göncz Árpád, Fejtő Ferenc író, Mérai Tibor író, Kosáry Domokos, az Akadémia volt elnöke, Jancsó Miklós filmrendező és Faludy György költő arra kereste a választ, kié a múlt, és szabad-e hagyni, hogy bárki kisajátítsa annak egy-egy darabját.

Farkasházy Tivadar telefonon bevonta a beszélgetésbe a Párizsban tartózkodó Habsburg Ottót is.

Az esemény résztvevői koszorút helyeztek el a szomszédos Soli Deo Gloria épületén, az 1943-as szárszói találkozó emléktáblájánál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!