Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szász: Minden törvényes volt

2005.01.17. 23:09
Teljesítés nélküli kifizetések miatt kétszázkilenc rendbeli magánokirat-hamisítás felbujtójaként gyanúsítja a rendőrség Szász Károlyt. Ügyvéd szerint Keller László volt közpénzügyi államtitkár feljelentése alapján indult nyomozás ismeretlen tettes ellen. Szász úgy véli állampárti időkre emlékeztető módon, koholt vádak alapján gyanúsítják.

Kétszázkilenc rendbeli magánokirat-hamisítás felbujtójaként gyanúsítja a rendőrség Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) volt elnökét, mondta az egykori PSZÁF-elnök jogi képviselője az MTI-nek hétfőn. "A gyanúsítás ellen ellenvetéssel éltünk" - közölte Futó Barnabás a háromórás kihallgatást követően.

Szász Károly az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodáján tett vallomásában úgy fogalmazott, hogy "semmiféle bűncselekményt nem követett el". A rendőrséghez érkező feljelentés szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél teljesítés nélküli kifizetések történtek a belső munkatársaknak megbízási szerződés alapján.

Keller feljelentése alapján

"Bizonyítottuk, hogy tényleg mindegyik megbízási szerződés volt, és mind mögött valós teljesítés állt" - jelentette ki az ügyvéd. Futó Barnabás még korábban az MTI-nek elmondta: tudomása szerint Szász Károly 2003. július 16-i bántalmazása után nem sokkal Keller László volt közpénzügyi államtitkár feljelentése alapján indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél teljesítés nélküli kifizetések történtek a belső munkatársaknak megbízási szerződés alapján, ez pedig csalás, hűtlen kezelés, illetve más bűncselekmények megalapozott gyanúját veti fel.

Célszerűbb volt a belsősök megbízása

Futó Barnabás közölte, az elmúlt másfél évben a PSZÁF számos munkatársát meghallgatták tanúként, s a vallomásokból az derült ki, hogy minden szerződés mögött valós teljesítés állt; így pedig a feljelentésben foglalt bűncselekmények fogalmilag kizártak.

A megbízási szerződések oka az volt, hogy akkoriban a PSZÁF-nál rengeteg feladat volt, amit a munkatársak nem tudták hivatali időben elvégezni. Aki vállalta, hogy azon túl is elvégzi a rábízott munkát, azzal szerződést kötöttek, magyarázta az ügyvéd. Megemlítette azt is, hogy a külsősök sokkal drágábban végezték volna el a munkát, és a titoktartási kötelezettség szempontjából is célszerűbb volt belső munkatársakat megbízni a feladatokkal.

Szász Károly jogi képviselője szerint esetleg az kelthette fel a hatóságok gyanúját, hogy a szerződések aláírása és keltezése között időbeli eltérés lehet. Ennek oka azonban pusztán csak annyi, hogy előbb szóban született megállapodás, amit később foglaltak írásba.

Szász: Ebben az ügyben sem lehet megfogni

"Visszautasítom a gyanúsítás tényét is" - fogalmazott Szász Károly az MTV Este című műsorában hétfőn. A megbízási szerződés szerinte "nem új találmány" a PSZÁF-nál, korábban is megbízási és jutalmazási konstrukcióban díjazták a pluszmunkát. Pár száz ezer forintos összértékű szerződésekről van szó, ami Szász szerint "nem tétel".

Keller róla szóló feljelentését "húszoldalas koholmánynak" nevezte "a legképtelenebb vádakkal". Szász a riporteri felvetésre, hogy őt a Keller-féle forgatókönyv szerint akarják félreállítani, rámutatott, hogy az ellene folyó kampányban titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Mint mondta, tisztában van vele, hogy kriminalizálni akarják őt, de "ebben az ügyben sem lehet megfogni". Szász a műsorban utalt rá: "kaptak jeleket", amelyekből az derült ki, hogy bizonyos köröknek érdekében áll az ő félreállítása.

Ügyvédje a műsorban elmondta, ellenvetésüket nem az ügyészség, hanem a rendőrség vizsgálja ki, várhatóan nyolc napon belül. Futó Barnabás reményét fejezte ki, hogy még egyszer átgondolják a gyanúsítást.