Dezső
14 °C
27 °C

Csak hatmilliós bánatpénzt kap Szász Károly

2004.06.02. 06:41
Nyolcvanmillió helyett csak hatmillió forintos, azaz 24 ezer eurós végkielégítést kap Szász Károly - tudta meg a Magyar Hírlap. Az újság szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének két héttel ezelőtt távozott elnöke mégsem egyéves jövedelmének megfelelő összeghez jut, mert a pénzügyminiszter csupán egyhavi jövedelmének megfelelő összeget tart jogosnak.
A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy a speciális jogi helyzetben levő felügyeleti elnök a közalkalmazotti törvénynek megfelelően a megbízatásából hátralévő időszak alapján még egyéves végkielégítésre tarthat igényt, de a Pénzügyminisztérium jogi értelmezése szerint rá már az idén áprilisban elfogadott lex Szász, azaz a betétesek és befektetések fokozott védelméről szóló törvény előírásai az irányadók. A tárca értelmezése alapján az új törvény korlátozza a kifizethető összeget, így az elhíresült 80 millió forintos végkielégítés töredéke jár a menesztett PSZÁF-elnöknek.

Alap a lex Szász

A napilap szerint azonban lex Szász egyetlen paragrafusa sem említi, hogy a pénzügyi felügyelet éppen aktuális elnökének mekkora végkielégítés jár menesztése esetén. A Pénzügyminisztérium szóvivője a Magyar Hírlapnak nem volt hajlandó konkrét összeget közölni, ám azt megerősítette, hogy a végkielégítés számításának alapja a lex Szász. A pénzügyi felügyelet korábbi elnöke Szász Károly pedig nem kívánt nyilatkozni arról, hogy munkaügyi döntőbíróság elé viszi-e az ügyet.