Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Hűtlen kezeléssel, megfigyeléssel vádolja Szászt a titkos jelentés

2003.06.19. 23:35
Szóbeli elmondáson alapul, dokumentumokkal nem tudják alátámasztani azt a jelentést, amelyet ismeretlenek készítettek Szász Károlyról. A dokumentumban a PSZÁF elnöke szerint valótlanságokat és rágalmakat fogalmaztak meg.
A csütörtök este nyilvánosságra hozott jelentés szerint Szásznak nem volt államigazgatási gyakorlata kinevezése előtt.

Félmilliárdos bevételtől estek el

A felügyelet ingyenesen adta át 1994-ben 400 millióért vásárolt székházát a pénzügyminisztériumnak, eladásán 500 milliót nyerhettek volna - a volt gazdasági igazgató szerint pazarlás.

Jogszerűtlen lehetett a székház nélkül maradt felügyelet bérleti szerződése az Imperiál Kft.-vel az új székházra. A dokumentum szerint az Imperiál az igényeltnél 400 négyzetméterrel nagyobb irodát ajánlott. Az Imperiál csak harmadik lett a közbeszerzési pályázaton - a második helyezett WestEnd visszalépett, a győztes Lindner Budapest Kft. túl kicsi területet ajánlott, ezért a szerződést felbontották -, áll a dokumentumban.

Bérlet piaci ár felett

Az Imperiál által bérbe adott Krisztina Pláza 40 milliós havi bérleti díja a jelentés szerint a piaci ár kétszerese. A házban a dokumentum szerint 430 millió forintért épített ki biztonsági rendszert a Defend Kft. Ez utóbbi megbízást Gera Károly korábbi katonai felderítő, Szász biztonsági osztályvezetője rendelte meg.

Totális megfigyelés

A kiépítés összegét a dokumentum szerint az Imperiál kölcsönözte a felügyeletnek, amit az kamatostul fizetett vissza, "technológiai segítségnyújtás" címén. A jelentés szerzője szerint ezzel a felügyelet megvalósította a hűtlen kezelés bűncselekményét.

A biztonsági rendszert a jelentés szerint a dolgozók titkos megfigyelésére használták. A dokumentum a felügyelet személyzeti politikáját is jogsértéssel vádolja, eszerint a PSZÁF titkosszolgálati eszközökkel "puhatolózott az újoncok felől". A rendszerrel ellenőrizték a dolgozók munkaidejét, a kimutatásokat Szász minden hónapban CD-n megkapta, írja a jelentés.

Politikai döntések

A megfigyeléssel a PSZÁF a dolgozók politikai hovatartozását is kutatta. Az ismeretlen szerző szerint a választások után Szász visszavonta azoknak a vezető beosztású dolgozóknak a kinevezését, akik nem a Fidesz pártján álltak. "A meghallgatottak állítása szerint 2002. április 7., az első választási forduló éjszakáján ismeretlenek 70-80 dolgozó számítógépét ellenőrizték" - áll a papírokban.

Cselekvési terv

"A fentiek beigazolódása esetén megállapítható lenne, hogy a Szász féle vezetés két éve alatt számtalan gazdaságtalan döntésével közvetve a Magyar Államot károsították meg" - áll a dokumentumban. A feljegyzés szerzője cselekvési tervet is kidolgozott Szász elmozdítására, mivel a "PSZÁF elnöke által okozott kár az 50 és 500 millió forint közötti értéket is elérheti".

A PSZÁF tagad
A PSZÁF csütörtök esti közleménye szerint a nyilvánosságra hozott jelentés "egyértelműen" a felügyeletről készült, titkos KEHI-jelentés "elferdített változata". A PSZÁF közleménye szerint egyértelműen megállapítható, hogy a jelentés készítői ismerték a Kehi vizsgálati jelentésének tervezetét, abból indultak ki, de hibás megállapításokat, hamis következtetéseket vontak le a vizsgálati anyagokból. Szász korábban kezdeményezte a Kehi-jelentés titkosításának feloldását, ezt azonban a kormányszerv elnöke megtagadta.

A székház átadásával kapcsolatban megemlítik, hogy a felügyelet székáházának vagyonkezelői, és nem tulajdonjogát adták át 2001-ben a pénzügyminisztériumnak. Alaptalannak nevezték a politikai tisztogatás vádját is.