Piroska
-2 °C
5 °C

Szász Károly nem hamisított szerződéseket

2005.11.15. 13:23
Bűncselekmény hiányában megszüntette a magánokirat-hamisítás gyanújával folyó eljárást az ügyészség Szász Károly és munkatársai ellen. Az ügyészség szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél nem történt bűncselekmény, amikor 2000-2001-ben a belsős munkatársakat külön szerződéssel plusz feladatok elvégzésével bízták meg.

Bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást az ügyészség Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) volt vezetője és munkatársai ügyében.

"Megnyugvással tölt el, egyben megerősíti a jogállamiságba vetett bizalmamat, hogy azzal az indoklással, hogy a cselekmény nem bűncselekmény, a személyemmel és munkatársaimmal szemben indított nyomozást a Fővárosi Főügyészség 2005. november 10-i keltezésű határozatával megszüntette" - tartalmazza Szász Károly MTI-nek kedden küldött közleménye.

A PSZÁF egykori vezetőjét a felügyeletnél 2000-2001-ben kötött megbízási szerződések miatt gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda kétszázkilenc rendbeli, felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással. A nyomozás még Szász Károly 2003. július 16-i bántalmazása után nem sokkal Keller László akkori közpénzügyi államtitkár feljelentése alapján indult ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés szerint a PSZÁF-nál teljesítés nélkül fizettek megbízási szerződések alapján a belső munkatársaknak. Mint kiderült, a PSZÁF-nál korábban rengeteg feladat volt, amelyet a munkatársak nem tudtak hivatali időben elvégezni. Aki ezt vállalta, azzal szerződést kötöttek.

Szász Károly az eljárás során mindvégig következetesen tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Mint ügyvédje korábban elmondta: az eljárás során a PSZÁF több munkatársát is meghallgatták tanúként, s a vallomásokból az derült ki, hogy minden szerződés mögött valós teljesítés állt.

Emlékezetes, hogy a PSZÁF korábbi elnökét 2003. június 16-án hajnalban megtámadták és egy bottal összeverték. Szász Károlynak eltörött a kisujja és maradandó sérülést szenvedett. A támadó ismeretlen maradt, társát, aki biciklisbalesetet színlelve állította meg Szászt, 13 hónap letöltendő börtönre ítélték.