Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az ügyészség miatt képtelen kihallgatni Szászt a rendőrség

2003.11.25. 15:25
Továbbra sem tudja gyanúsítottként kihallgatni a rendőrség Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, miután ez irányú indítványukra október közepe óta hiába várnak választ a Fővárosi Főügyészségtől - írja a Magyar Hírlap. Elképzelhető, hogy egy újabb ütközési ponttá válik Szász személye a rendőrség és a nyomozást felügyelő főügyészség között.
A Fővárosi Főügyészség több mint egy hónap elteltével sem engedélyezte a rendőrségnek, hogy írásban eljuttatott indítványának megfelelően gyanúsítottként hallgathassa ki Szász Károlyt - írja keddi számában a Magyar Hírlap. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét hűtlen kezeléssel készülnek meggyanúsítani a nyomozók.

A rendőrségnél többen a két szerv között korábban elmérgesedett kapcsolat további romlásától tartanak az újabb ügy kapcsán. Azt sem tartják kizártnak, hogy a főügyészség Szász gyanúsítotti kihallgatását megakadályozandó, magához vonja a nyomozást a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságtól (SZBEI).

Különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés alapos gyanújával ez év júliusában indított nyomozást a főügyészség ismeretlen tettes ellen a PSZÁF-nél történt feltételezett visszaélések miatt. Az eljárással az SZBEI-t bízta meg. A nyomozás egyebek közt kitért a PSZÁF székházbérlésére, a felügyelet biztonságtechnikai beruházásaira, egyes dolgozók megbízási szerződéseire és külföldi utazásaira.

Szász bocsánat kérést vagy hárommilliót követel egy szocialista képviselőtől
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke hárommillió forint kártérítést követel egy szocialista országgyűlési képviselőtől, mert nyilatkozatában bűnözőnek állította be őt; a személyiségi jogi per kedden kezdődött el a Fővárosi Bíróságon. "Szász Károllyal és a vele hasonlókkal szemben úgy kellene eljárni, hogy vagyonelkobzás és onnantól kezdve tárgyalunk, hogy meddig fog börtönben ülni" - mondta Török Zsolt, az egri városi tévé augusztus 31-i adásában.
A kereset szerint személyiségi jogi jogsértést valósított meg nyilatkozatában a szocialista honatya azzal is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét pénzmosási ügyekkel kapcsolatos mulasztásokkal hozta összefüggésbe, a sérelmére elkövetett súlyos testi sértést előre megrendezett esetnek tüntette fel, továbbá a Rákosi-korszakról szóló A tanú című film Bástya elvtársához hasonlította.
A jogsértés megállapításán túl nyilvános elégtételadást és a korábbi 6 millió forintról 3 millióra leszállított kártérítést is követel a PSZÁF elnöke a perben. Ugyanakkor Szász Károly jogi képviselője a keddi tárgyaláson jelezte azt is, hogy ügyfele eláll a pertől, ha Török Zsolt nyilvánosan bocsánatot kér.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft