Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Kókát engednék legkevésbé az egészségügy közelébe

2007.04.06. 17:32
Az Index olvasóinak nem nagyon jön be egyik jelölt sem az egészségügyi miniszteri posztra, derül ki szavazásunk végeredményéből. A jelöltek közül leginkább Repa Imrét, a kaposvári kórház igazgatóját tudnák elfogadni, a legkevésbé Kóka Jánost engednék az egészségügy közelébe.

Ki legyen az egészségügyi miniszter Molnár Lajos lemondása után? A műhibaperek ügyvédje? A sikeres kaposvári kórházigazgató? A szőke ciklon államtitkár vagy maga Kóka János? - tettük fel a kérdést olvasóinknak és felajánlottuk, hogy szavazzanak.

A kérdés láthatóan megmozgatta olvasóink fantáziáját, mert nagyon sok szavazat érkezett (egy-egy jelöltre 9-10 ezren kattintottak). Az olvasók eldönthették, hogy a jelöltre bíznák-e a jövőben az egészségügy irányítását vagy nem.

Repa már bizonyított

Elfogadná-e egészségügyi miniszternek?

Repa Imre: 36 százalék

Falus Ferenc: 35 százalék

Horváth Ágnes: 34 százalék

Székely Tamás: 24 százalék

László Imre: 21 százalék

Ábrahám László: 20 százalék

Kóka János: 19 százalék

Az eredményeket részletesen megnézheti itt >>>

A szavazás legnagyobb tanulsága, hogy a többség egyik jelöltet sem fogadná el miniszternek (egyikük sem kapott 50 százalékosnál nagyobb támogatottságot). Most már rájöttünk, mi okozta ezt a sanyarú eredményt: Mikola Istvánt, a nemzet orvosát kihagytuk a felsorolásból.

Úgy kell tehát fogalmaznunk, hogy a legkevésbé Repa Imrét, a kaposvári kórház igazgatóját, az Államreform Bizottság tagját utasítják el az Index olvasói. Valószínűleg értékelték, hogy ő a maga területén már bizonyított, jól vezetett egy kórházat. Lehet viszont, hogy nem tudják megbocsátani neki azt, hogy egykor Gyurcsány Ferenc orvosa volt?

A Repa Imrében bízókat el kell keserítenünk azzal, hogy az egészségügy átalakításában talán még Molnár Lajosnál is radikálisabb kórházigazgató az Indexnek még szerdán azt mondta, nem vállalná a feladatot, van már neki elég funkciója, s jobban hisz abban, hogy helyben is lehet bizonyítani.

Horváth Ágnes is bizonyított

A második helyen szintén kórházigazgató végzett. Falus Ferenc a Nyírő Gyula Kórház vezetése után februártól lett országos tisztifőorvos, őt a rá szavazók 35 százaléka fogadná el miniszterként.

Láthatóan a legjobban Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca államtitkára mozgatta meg szavazóink fantáziáját: róla szavaztak a legtöbben, 10 397-en. A többség azonban az ellenzék által „szőke ciklonnak" nevezett, 34 éves orvos-közgazdásznak sem adná meg a sanszot, hogy karrierje megkoronázásaként felcserélje az államtitkári szobát a miniszterire.

Az SZDSZ-ben egyébként őt emlegetik esélyes befutóként, leginkább azért mert ő már benne van a reform sűrűjében, s úgy vélik: eddig jól teljesített. Más források szerint viszont csak bedobtak egy nevet, ami nem kavar nagy vihart, s ezzel akarták elejét venni a további találgatásoknak.

Kóka ne bizonyítson

A Népszabadság szerint felmerült az is, hogy Horváth Ágnes mellett az SZDSZ-es Ungár Klára vinné a háttérben a szakmai munkát, neki ugyanis kész terve van a több-biztosítós modellváltásról. Elképzelni is gyönyörű: az első teljesen nő vezetésű minisztérium jönne így létre.

A jelöltek felsorolásánál nemcsak Mikola Istvánt hagytuk ki. Somody Imre üzletemberről is rebesgetik, hogy ő is szóba jöhet egészségügyi miniszternek. A dolgok itt összeérnek, Somody korábban tulajdonosa volt a Veresegyházi Misszió Egészségközpontnak, ahol Horváth Ágnes ügyvezető igazgatóként tevékenykedett.

A szavazás záró tanulsága: olvasóink a legegyértelműbben Kóka Jánost, az SZDSZ újdonsült elnökét óvnák attól, hogy megmutassa, „liberális politikusként" mit is csinálna az egészségüggyel. Az MDF is megmondta: Kóka nem Superman.