Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tárki: A biztos választók körében nőtt az MSZP előnye

2001.08.18. 10:23
A Magyar Hírlap által publikált Tárki közvéleménykutatás szerint a Fidesz veszített 1 százalékot, míg az MSZP nyert 3 százalékpontot a biztos választók körében. A kis pártoknál továbbra sem regisztrálható a parlamenti bejutás szintjén stabilizálódó választói támogatottság. Az ingadozás a szakember szerint azzal magyarázható, hogy augusztusban csökkent a biztos részvételi szándékról nyilatkozó megkérdezettek aránya.

A Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki közös választáskutatási programjának 2001. augusztusi adatfelvétele a Fidesz-MPP és az MSZP - az előző hónaphoz hasonlóan - gyakorlatilag azonos mérvű választói támogatottságát mutatja az összes megkérdezett körében - adta hírül a Magyar Hírlap. A pártválasztók kategóriájában a Fidesz 1 pontos csökkenése mellett az MSZP 3 pontos növekményét regisztrálta a felvétel. A biztos szavazó pártválasztók kategóriájában a Fidesz-MPP támogatottsága 3 százalékpontnyi mérséklődést mutat az MSZP 3 pontos növekménye mellett.

A kis pártok továbbra is "gyengélkednek"

A kis pártoknál továbbra sem regisztrálható a parlamenti bejutáshoz szükséges választói támogatottság. Az SZDSZ a pártválasztók és a biztos szavazó pártválasztók kategóriájában az eddig regisztrált legalacsonyabb támogatottsági szintre süllyedt. Az MDF ugyancsak képtelen volt stabilizálni júliusi, parlamenti küszöbszinthez közelítő támogatottságát. A MIÉP támogatottsági adatai a pártválasztók és a biztos szavazó pártválasztók kategóriájában immár egy éve a 3-4 százalékos szint között mozognak, míg a kisgazdapárt 6 hónapja a 2-4 százalék közötti sávban tartózkodik (a pártválasztók és a biztos szavazó pártválasztók kategóriáját tekintve). A választástól távol maradók, a válaszmegtagadók és a bizonytalan pártpreferenciájú választók együttes aránya az augusztusi felvétel alapján 46 százalék, ez egypontos csökkenést jelent júliushoz képest.

Fidesz-MSZP 3 pont különbség

A Fidesz-MPP választói megítélés szerinti győzelmi esélye az összes megkérdezett körében a júliusi 1 pontos előny után 1 százalékpontos hátránnyá módosult az MSZP-vel szemben úgy, hogy a Fidesz győzelmére tippelők aránya 1 ponttal csökkent, az MSZP győzelmét vélőké pedig 2 ponttal növekedett.

Augusztusban a Fidesz-MPP szavazóinak 89, az MSZP szavazóinak 87 százaléka várja saját pártja győzelmét. Ezek az adatok a Fidesz esetében a júliusi 5 pontos csökkenést követően 3 pontnyi növekményt, az MSZP esetében pedig a júliusi 2 pontos emelkedést követően további 2 pontnyi növekményt mutatnak. A bizonytalanok körében a Fidesz-MPP győzelmét vélők aránya augusztusban 6 százalékponttal növekedett, az MSZP-re tippelőké 4 ponttal csökkent.

A legnagyobb arányban elutasított párt az FKGP

Az összes megkérdezett átlagát tekintve Fideszt elutasítók aránya 24, az MSZP-t elutasítóké 19 százalék. Ez a Fidesz-MPP esetében 3, az MSZP esetében pedig 2 százalékpontnyi növekedést jelent a júliusi adatokhoz képest. A Fidesz-MPP szavazóinak körében az MSZP-t elutasítók aránya 3 százalékpontos emelkedést mutat. A Fidesz szavazóinak 44 százaléka nyilatkozott úgy augusztusban, hogy az MSZP-re semmiképpen nem szavazna. Az MSZP támogatóinak körében a Fidesz elutasítottsága 3 százalékponttal csökkent, az MSZP-szavazók 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmiképpen nem szavazna a Fideszre.

A legnagyobb arányban elutasított párt továbbra is az FKGP, amelyet az összes megkérdezett 60 százaléka jelölt meg olyan pártként, amelyre semmiképpen nem szavazna. A Fidesz szavazótáborában 58, az MSZP táborában 78, a bizonytalanok körében 56 százalék az FKGP-t elutasítók aránya augusztusban.

A különbség a biztos szavazók arányának csökkenéséből adódik

A biztos szavazó pártválasztók kategóriájában érzékelhető különbség alakulása összefügghet azzal, hogy augusztusban csökkent a biztos részvételi szándékról nyilatkozó megkérdezettek aránya (41 százalék), és ez a módosulás a két nagy párt közötti támogatottsági arányokat is befolyásolhatta.

A kieső pozícióban lévő pártok csoportja immár hosszú ideje legfeljebb annyi változást mutat, hogy az egyes adatfelvételek során az SZDSZ hol eléri az 5 százalékos küszöbszintet, hol alatta marad annak. Az augusztusi felvétel most ebben a tekintetben az SZDSZ számára igen kedvezőtlen képet mutat, de hasonló a helyzet az MDF esetében is.