Judit
3 °C
7 °C

Megkezdődött a szavazólapok megsemmisítése

2002.07.20. 11:18
Szombaton megkezdődött a 2002. évi országgyűlési választások szavazólapjainak megsemmisítése. A cédulákat július 20-a és 22-e között semmisítik meg a jegyzők felügyelete mellett, iratmegsemmisítőben, kézzel összetépve, vagy egy helyi kazánban. Kivételt képeznek a dobozokból kiemelt szavazóköri jegyzőkönyvek, amelyeket július 22-én el kell vinni a levéltárakba.
A szavazólapok megsemmisítésének módját a belügyminiszter 2001. december 27-én hozott rendelete szabályozza. Az OVI vezetőjének tájékoztatása szerint a rendelet azt írja elő, hogy a választást követő 90. nap, tehát július 20-a után a szavazólapokat meg kell semmisíteni.

Bizottságok végzik a megsemmisítést

Rytkó Emília tájékoztatása szerint a feladatra választott bizottsági tagokból hoznak létre a jegyzők megsemmisítő bizottságot.

Mindegy, hogy szavazatszámláló, egyéni választókerületi, vagy területi választási bizottságokból kéri fel a jegyző a megsemmisítő bizottság tagjait, az a lényeg, hogy mindegyikük a képviselő-testületek által választott legyen.

A jegyzőkönyvek a levéltárakba kerülnek

Az OVI vezetőjének közlése szerint a megsemmisítő bizottság ellenőrzi a jegyző felelősségével őrzött, lezárt szavazóköri dobozok sértetlenségét, majd a szavazólapok és a választáson keletkezett iratok kivételét és megsemmisítését.

Mint mondta: a bizottság jelenlétében iratmegsemmisítőben, kézzel összetépve, vagy egy helyi kazánban is megsemmisíthetik a szavazólapokat és az iratokat, kivéve a dobozokból kiemelt szavazóköri jegyzőkönyveket, amelyeket július 22-én el kell vinni a levéltárakba.

Tüntettek a megsemmisítés ellen

Nem mindenki tudta elfogadni a cédulák megsemmisítéséről szóló döntést. A magukat jobboldalinak valló tüntetők július 4-én tíz autóval torlaszolták el az Erzsébet hidat, követelve a szavazatok újraszámlálását. A tiltakozók megakadályozták a rendőröket járműveik elszállításában. A hídon rendkívül feszült volt a hangulat, a rendőröknek kellett kimenekíteniük Demszky Gábor főpolgármestert a dühöngő tiltakozók közül. A rendőrök és a tüntetők között tettlegességre is sor került, amikor a hatóság a járdára szorította le a tiltakozókat.

A tüntetők szerint azért kellett volna megőrizni a szavazólapokat, mert a választásokon csalás történt, és a "tiszta" eredmények megállapítás érdekében újra kell számolni a szavazatokat.

Korábban is zúztak volna

A Magyar Hírlap július elején arról írt, hogy eltérően értelmezték a helyi választási bizottságok a szavazólapok megsemmisítésének határidejét. Néhány jegyző úgy vélte: a választási iratokat július 20-áig mindenképp meg kellene őrizni, másutt viszont már július 8-án hozzákezdtek volna az iratdarálásnak vagy -égetésnek. Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára figyelmeztetett: július 20-áig mindenhol meg kell őrizni a szavazólapokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?