Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Többen szavaznak, mint négy éve

2006.10.01. 15:45
Az önkormányzati választásokon 15 óráig a választók 34,77 százaléka adta le szavazatát, négy éve az arány 34,66 százalék volt. A legjobban akkor kell figyelnie a szavazólapok kitöltésénél, ha tízezer főnél kisebb településen él, de legyen résen máshol is: csak egyszer ronthat.

Az önkormányzati választásokon 15 óráig a választásra jogosultak 34,77 százaléka adta le szavazatát. Négy évvel ezelőtt ugyaneddig az időpontig a választópolgárok 34,66 százaléka szavazott. Hét óráig 1,1 (négy évvel ezelőtt 0,92 százalék), kilenc óráig 7,7 (négy évvel ezelőtt 6,42 százalék), 11 óráig 18,53 (négy éve 17,91 százalék), 13 óráig 26,98 (Négy éve 26,33) százalék szavazott.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint most vasárnap 15 óráig a választásra jogosult 8 millió 145 ezer választópolgár közül 2.831.745 járult a 10.951 szavazókörben elhelyezett urnákhoz.

A részvételi arány 15 órakor Nógrád megyében volt a legmagasabb, 38,29 százalék, ebben a megyében 66.435-an járultak az urnákhoz. A legalacsonyabb részvételi arány Komárom-Esztergom megyében volt, 31,35 százalék, ebben a megyében 79.596-an szavaztak. A fővárosban a választók 37,49 százaléka, 525.898 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

Áramszünet és halál a választáson

Áramszünet miatt gyertyavilágítás mellett kezdődött meg vasárnap reggel a szavazás a XIX. kerület néhány szavazókörében. Pakson egy idős férfi szavazás után az utcán rosszul lett és életét vesztette. Bővebben >>>

Kampánycsendsértés az V. kerületben, panasz Győrött

A Fővám téren egy olyan autó parkolt, amelynek oldalán kép és felirat szólít fel az egyik jelölt támogatására. A kerületi választási bizottság határozata ellen három napon belül lehet panaszt benyújtani.

Elutasította a kampánycsendsértéssel kapcsolatban az egyik győri külterületből érkezett panaszt vasárnap reggeli ülésén a helyi választási bizottság. Nem lehetett egyértelműen megállapítani és bizonyítani, hogy a kampánycsend óráiban helyeztek ki szórólapokat az egyik párt aktivistái, miként azt a kifogásoló jelezte. Bővebben >>>

Szanticska a leggyorsabb

Szanticska, azaz Magyarország legkisebb településének lakói vasárnap reggel 6 óra 40 perckor már leadták szavazatukat az önkormányzati választáson, közölte Pál István, a helyi választási bizottság helyettese az MTI-vel. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 12 lakosú település 11 választópolgára az Abaújlakon berendezett szavazóhelyiségben szavazott.

Elhibázhatja

A szavazáshoz személyi igazolványt (vagy útlevelet, kártyaformátumú jogosítványt lakcímkártyával) vigyen magával. Szavazni a lakóhely szerinti kijelölt, a választási értesítőn feltüntetett szavazókörben lehet.

Lakóhelyétől függően kap szavazólapokat. Ha olvasónk tízezer főnél kisebb településen él, akkor hibázhatja a legnagyobbat.

Ha budapesti választópolgár, akkor négy szavazólapot kap, hiszen főpolgármestert, fővárosi közgyűlési képviselőt, kerületi polgármestert és kerületi önkormányzati képviselőt is választ. A főpolgármesteri posztra öt, a 23 kerületi polgármesteri posztra 87 jelentkező van.

Ha a huszonkét megyei jogú város egyikének polgára, akkor két szavazólapot kell kitöltenie, a polgármester- és a városi közgyűlési jelöltek közül választhat.

Ha tízezernél népesebb városban él, három szavazólapot kap, amiken a polgármesterre, a helyi képviselőtestület tagjaira és a megyei közgyűlési helyekért induló pártok és egyéb szervezetek listájára szavazhat.

Ha tízezer lakosúnál kisebb településen él, akkor nagyon figyeljen! Itt is három szavazólapon kell ikszelni: a polgármesterjelöltekre, a megyei közgyűlési listára és a helyi képviselőre. Utóbbin nincsenek választókerületek, vagyis valamennyi jelölt neve szerepel a szavazólapon. A szavazólap tetején talál egy számot, ami azt jelöli, hogy legfeljebb hány név mellé lehet ikszet tenni. Kevesebb jelöltre lehet szavazni, többre nem.

A fülkében egy ikszet (x) vagy egy keresztet (+) kell elhelyeznie a szavazólapokon lévő karikák valamelyikébe, már ha érvényes szavazatot akar leadni.

Ha elrontja a szavazólap kitöltését, és ezt még a szavazat urnába dobása előtt jelzi, a szavazatszámláló bizottság a rontott szavazólapot egy alkalommal kicseréli. A szavazólapot nem lehet kivinni a szavazókörből.

A szavazás este hét óráig tart, addig a média csak részvételi adatokat közölhet. Érvényességi küszöb nincs, vagyis egy szavazattal is lehet győzni. Holtversenynél időközi választást kell kiírni.

Az önkormányzati választások közül négy éve volt a legnagyobb a részvételi arány, 51, 11 százalék. Az 1990-es kétfordulós önkormányzati választáson az első körben a választópolgárok 40,16, a másodikban 28, 94 százaléka élt jogával. 1994-ben 43,44 százalékos, 1998-ban 45,66 százalékos volt a részvétel. A 2006 országgyűlési választások első fordulójában a jogosultak 67,83, a másodikban 64,39 százaléka szavazott.