Ágnes
-1 °C
2 °C

10-ből 9 MSZP-s szerint szakszerűek voltak a rendőrök

2006.10.30. 17:17
A megkérdezettek kétharmada nem ért egyet azzal, hogy a kormánypártiak és az ellenzékiek külön ünnepeltek a Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának keretében az október 23-i események után készített telefonos gyorsvizsgálata szerint. A kutatás szerint a Fidesz-támogatók túlnyomó többsége nem tartja jó választásnak nagygyűlésezésre az Astoriát. Az MSZP-s beállítottságúak szerint viszont egyenesen alkalmatlan.

Az 2006. október 24-27. között véletlenszerűen kiválasztott 522 felnőttkorú válaszadó közül 83 százalék a televíziókon követte a megemlékezéseken kívül zajló eseményeket, három százalékuk pedig saját állítása szerint személyesen is jelen volt. A tévénézők a válaszok szerint általában egyszerre több adón is figyelemmel kísérték az eseményekről szóló híradásokat, így lehetséges, hogy a megkérdezettek körülbelül 45-47 százaléka látta az MTV-n, valamint az RTL Klubon és a TV2-n. A Hír tévén a megkérdezettek 36 százaléka követte az eseményeket. A Kossuth tér hétfő hajnali kiürítésével a válaszadók 64 százaléka egyetértett. E kérdésben elkülönülnek a Fidesz szavazói, akik pontosan ugyanekkora arányban nem értettek egyet a tér kiürítésével. A pártpreferenciájukban bizonytalanok 71 százaléka támogatta a Kossuth tér kiürítését.

Erősen megosztotta a válaszadókat az a kérdés, hogy az október 23-i összecsapások tüntetők támadásának eredményeként alakultak-e ki, vagy a rendőrség provokálta ki az összecsapásokat. A megkérdezettek 24 százaléka szerint a tüntetők, 41 százaléka szerint viszont a rendőrök kezdeményezték az erőszakos cselekményeket, további 21 százalék szerint mindkét fél közrejátszott a zavargások kialakulásában. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megkérdezettek közel fele szerint - ha nem is feltétlenül kizárólagosan, de - a rendőrség viselkedése játszott közre a zavargások kialakulásában és eszkalálódásában. A Fidesz szavazóinak valamivel több mint fele egyértelműen a rendőrséget hibáztatja, az MSZP-sek 86 százaléka pedig a tüntetőket. 50 százalék szerint szakszerű volt a beavatkozás, 40 százalék viszont úgy véli, hogy inkább szakszerűtlen. A pártpreferencia ez esetben is erőteljesen meghatározza a véleményeket, hiszen a Fidesz támogatóinak 77 százaléka a szakszerűtlennek véli a rendőri intézkedéseket, az MSZP-sek 90 százaléka szerint viszont szakszerű volt a rendőri fellépés.

A rendőri fellépés intenzitásának megítélése még élesebb különbségeket mutat: a megkérdezettek 46 százalék véli úgy, hogy a rendőri fellépés túlságosan durva volt, 45 százalék szerint viszont éppen megfelelően léptek fel a rendőrök, 5 százalék pedig éppenséggel túlságosan enyhének tartotta a fellépést. Míg a Fidesz-szavazók 84 százaléka a durva rendőri fellépést hangsúlyozta, addig az MSZP-sek 82 százaléka szerint a rendőri fellépés éppen megfelelő volt.