Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Fidesz-MSZP: 43-43 százalék

2005.11.24. 16:49
Egyenlõre hozta ki az MSZP és a Fidesz novemberi támogatottságát Századvég-Tárki. A legfrissebb elemzés szerint a szocialisták visszaesetek 3 százalékot, így mindkét nagy párt 29 százalékon áll az összes megkérdezett körében.

Teljesen kiegyenlítõdött az MSZP és a Fidesz népszerûsége a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki november elsõ felében készült vizsgálata szerint.

Egyenlõre

A kutatás adatai szerint november elején mind a szocialistákat, mind a Fideszt az összes megkérdezett 29 százaléka támogatta. A biztos pártválasztók körében is megegyezett a két nagy párt "most vasárnapi" szavazóinak aránya, mindkét politikai erõ a voksok 43 százalékára számíthatna. A Századvég-Tárki felmérésében ugyanakkor megjegyzik, hogy az ezer fõs mintán felvett kutatás szerint mindkét kategóriában, hibahatáron belül, 3 százalékkal romlottak az MSZP népszerûségi mutatói.

Libikóka

A kutatók szerint ekkora mintán nem megbízható a kispártokra vonatkozó eredmény, de a novemberi felmérés szerint a korábbi hónapokkal ellentétben az SZDSZ elérné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottsági küszöböt. "Ahogyan a 2002-es parlamenti választások esetében, 2006-ban is nehezen lesz prognosztizálható a szabad demokraták választási eredménye - már csak azért is, mert a két koalíciós párt szavazótábora ma már lényegében összeér. Gyakorlatilag ugyanazokra a támogatói csoportokra (leginkább a nagyvárosi és a budapesti szavazókra) támaszkodik mindkét párt, így ha az egyik jelentõsen javítja pozícióit, akkor a másik párt támogatottsága nagyjából ugyanilyen mértékû csökkenést mutat. Ez történt 2005 októberében ugyanúgy, mint a novemberi vizsgálat esetében is." - állítja a közvélemény-kutató cég.

Tippelnek

A felmérés szerint növekedett a választáson részt venni szándékozók aránya, amit a Századvég-Tárki Orbán Viktor Fidesz-elnök megélénkült médiaszereplésének, illetve a lanyhuló kormányzati offenzívának tud be. A vizsgálat adatai szerint továbbra is többen tippelnek a Fidesz 2006-os gyõzelmére, de az ellenzékre "fogadók" száma is egyre inkább közelít az MSZP-re tippelõkéhez: jelenleg 52-46 a megoszlás.