Natália
1 °C
7 °C

A szocialista párt biztosan nyerné a választásokat

2002.12.19. 16:07
A Magyar Szocialista Párt magabiztosan nyerne, ha most vasárnap lennének a választások - derül ki a Századvég és a Társadalomkutatási Intézet Rt. (TÁRKI) közös felméréséből. A politikusok népszerűségi listáján Dávid Ibolya egy év után az élre ugrott, megelőzve Mádl Ferencet és Medgyessy Pétert.
A decemberi adatfelvétel során a választásra jogosult megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy "egy most vasárnap tartandó választáson" biztosan elmenne szavazni - olvasható a Századvég és a Társadalomkutatási Intézet Rt. (TÁRKI) közös választáskutatási programjának keretében készült felmérésben.

Ez 5 százalékponttal alacsonyabb a novemberi értékhez képest. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 54, a Fidesz-MPP-é 34 százalék, az SZDSZ támogatottsága 5, az MDF-é pedig 2 százalék. A parlamenten kívüli pártok közül a MIÉP, a Munkáspárt és a Centrum Párt támogatottsága éri el az 1 százalékot.

Dávid Ibolya átvette a vezetést
A decemberi adatfelvétel a politikusi rokonszenv-indexek alapján ismét Dávid Ibolya MDF elnök listaelsőségét hozta. Dávid a Századvég és a Tárki közös választáskutatási programjának éppen egy évvel ezelőtti, 2001. decemberi felvételében állt utoljára a rangsor élén. Dávid Ibolya 1 pontos indexjavulással került a lista élére úgy, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök indexe 2, Medgyessy Péter miniszterelnöké pedig 3 ponttal csökkent.
A rangsor - tavaszi választások óta változatlan - utolsó három helyezettje csökkenő sorrendben Thürmer Gyula, Kövér László és Csurka István. Thürmer indexe 1, Csurkáé 2 indexponttal alacsonyabb a novemberi értéknél, Kövéré 1 ponttal emelkedett. A listán szereplő politikusok közül Balsai Istvánnál regisztrálható az adatfelvétel statisztikai hibahatárát meghaladó indexváltozás. Az MDF lemondott frakcióvezetőjének indexértéke egy hónap alatt 6 pontot romlott, ezzel a rokonszenv rangsor 18. pozícióján áll. Balsai mellett a hibahatár körüli, 4 pontos indexérték-csökkenés regisztálható Szili Katalin házelnöknél. Orbán Viktor megítélése nem változott, 47 pontos népszerűségével a 15. helyen áll.

A Fidesz szavazók 36 százaléka szerint az MSZP nyerne

Decemberben az előző hónaphoz képest nem nőtt a két nagy párt választói megítélés szerinti győzelmi esélyeinek különbsége. Az MSZP győzelmére a kérdésre válaszolók 81 százaléka tippelt, ez 1 ponttal alacsonyabb az előző hónaphoz képest, a Fidesz-MPP a kérdésre válaszolók 18 százaléka szerint nyerne - itt 1 pontos emelkedés figyelhető meg novemberhez képest. A Fidesz szavazótáborának 37 százaléka bízik pártja győzelmében, 36 százalékuk szerint az MSZP nyerne, 27 százalékuk pedig bizonytalan az esélyek megítélését illetően. Az MSZP támogatóinak 90 százaléka számít saját pártja győzelmére, a Fidesz győzelmét pedig mindössze 2 százalékuk valószínűsíti.

A MIÉP-et utasítják el a legtöbben

A két nagy párt elutasítottsága csak 1 százalékpontnyi eltérést mutat az előző havi értékekhez képest. Az összes megkérdezett 23 százaléka semmiképpen nem szavazna az MSZP-re, 32 százalékuk pedig semmiképp nem támogatná a Fideszt. Az MSZP támogatóinak 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Fideszre semmiképpen nem szavazna, a Fidesz-MPP támogatóinak pedig 63 százaléka nyilatkozott ugyanígy az MSZP-ről. A legnagyobb arányban elutasított párt továbbra is a MIÉP, amelyre az összes megkérdezett 57 százaléka semmiképp nem voksolna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?