Tekla
8 °C
20 °C

A szocialista párt biztosan nyerné a választásokat

2002.12.19. 16:07
A Magyar Szocialista Párt magabiztosan nyerne, ha most vasárnap lennének a választások - derül ki a Századvég és a Társadalomkutatási Intézet Rt. (TÁRKI) közös felméréséből. A politikusok népszerűségi listáján Dávid Ibolya egy év után az élre ugrott, megelőzve Mádl Ferencet és Medgyessy Pétert.
A decemberi adatfelvétel során a választásra jogosult megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy "egy most vasárnap tartandó választáson" biztosan elmenne szavazni - olvasható a Századvég és a Társadalomkutatási Intézet Rt. (TÁRKI) közös választáskutatási programjának keretében készült felmérésben.

Ez 5 százalékponttal alacsonyabb a novemberi értékhez képest. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 54, a Fidesz-MPP-é 34 százalék, az SZDSZ támogatottsága 5, az MDF-é pedig 2 százalék. A parlamenten kívüli pártok közül a MIÉP, a Munkáspárt és a Centrum Párt támogatottsága éri el az 1 százalékot.

Dávid Ibolya átvette a vezetést
A decemberi adatfelvétel a politikusi rokonszenv-indexek alapján ismét Dávid Ibolya MDF elnök listaelsőségét hozta. Dávid a Századvég és a Tárki közös választáskutatási programjának éppen egy évvel ezelőtti, 2001. decemberi felvételében állt utoljára a rangsor élén. Dávid Ibolya 1 pontos indexjavulással került a lista élére úgy, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök indexe 2, Medgyessy Péter miniszterelnöké pedig 3 ponttal csökkent.
A rangsor - tavaszi választások óta változatlan - utolsó három helyezettje csökkenő sorrendben Thürmer Gyula, Kövér László és Csurka István. Thürmer indexe 1, Csurkáé 2 indexponttal alacsonyabb a novemberi értéknél, Kövéré 1 ponttal emelkedett. A listán szereplő politikusok közül Balsai Istvánnál regisztrálható az adatfelvétel statisztikai hibahatárát meghaladó indexváltozás. Az MDF lemondott frakcióvezetőjének indexértéke egy hónap alatt 6 pontot romlott, ezzel a rokonszenv rangsor 18. pozícióján áll. Balsai mellett a hibahatár körüli, 4 pontos indexérték-csökkenés regisztálható Szili Katalin házelnöknél. Orbán Viktor megítélése nem változott, 47 pontos népszerűségével a 15. helyen áll.

A Fidesz szavazók 36 százaléka szerint az MSZP nyerne

Decemberben az előző hónaphoz képest nem nőtt a két nagy párt választói megítélés szerinti győzelmi esélyeinek különbsége. Az MSZP győzelmére a kérdésre válaszolók 81 százaléka tippelt, ez 1 ponttal alacsonyabb az előző hónaphoz képest, a Fidesz-MPP a kérdésre válaszolók 18 százaléka szerint nyerne - itt 1 pontos emelkedés figyelhető meg novemberhez képest. A Fidesz szavazótáborának 37 százaléka bízik pártja győzelmében, 36 százalékuk szerint az MSZP nyerne, 27 százalékuk pedig bizonytalan az esélyek megítélését illetően. Az MSZP támogatóinak 90 százaléka számít saját pártja győzelmére, a Fidesz győzelmét pedig mindössze 2 százalékuk valószínűsíti.

A MIÉP-et utasítják el a legtöbben

A két nagy párt elutasítottsága csak 1 százalékpontnyi eltérést mutat az előző havi értékekhez képest. Az összes megkérdezett 23 százaléka semmiképpen nem szavazna az MSZP-re, 32 százalékuk pedig semmiképp nem támogatná a Fideszt. Az MSZP támogatóinak 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Fideszre semmiképpen nem szavazna, a Fidesz-MPP támogatóinak pedig 63 százaléka nyilatkozott ugyanígy az MSZP-ről. A legnagyobb arányban elutasított párt továbbra is a MIÉP, amelyre az összes megkérdezett 57 százaléka semmiképp nem voksolna.