Auguszta
-7 °C
0 °C

Hatalmas Fidesz-előnyt mértek a kormányválság előtt

2008.04.03. 13:38
A Fidesz a biztos szavazó pártválasztók körében több mint kétharmados támogatottsággal rendelkezik, az MSZP viszont továbbra is mélyponton áll, derül ki a Századvég-Forsense felméréséből, ami a népszavazás után, de még a kormányválság előtt készült.

Ha most vasárnap rendeznének országgyűlési választásokat, akkor a megkérdezettek 67 százaléka állítása szerint biztosan elmenne szavazni. Ez az arány 10 százalékponttal magasabb az egy hónappal korábban mértnél. Három százalékponttal emelkedett azoknak az aránya, akik a jelenlegi pártok közül képesek választani, és el is árulják, hogy mely pártra szavaznának (49%), és januárhoz képest 6 százalékponttal csökkent a pártválasztásukban bizonytalanok aránya.

Fidesz – MSZP 30:12

A Századvég és a Forsense 2008. március 18. és március 31. között végzett politikai témájú közvélemény-kutatást. Az adatfelvétel még a koalíciós válság kirobbanása előtt készült, így a jelenlegi felmérés a népszavazás utáni helyzet elemzésére szolgál. Ez alapján a Fidesz a biztos szavazó pártválasztók körében több mint kétharmados támogatottsággal rendelkezik, az MSZP viszont továbbra is mélyponton áll.

A választáskutatási program márciusi eredményei alapján egyértelműen növekedett februárhoz képest a két nagy párt támogatottsága közti különbség. Az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna most vasárnap a Fideszre (+4 százalékpont), míg az MSZP-re mindössze 12 százalék (-1 százalékpont). A népszavazás eredménye mozgósító erővel bírt a jobboldalon, míg érdemben nem befolyásolta a szocialisták már egyébként is alacsony támogatói bázisát. A két kisebbik önálló parlamenti párt erősorrendje nem mutat változást, az MDF 3 százalékon, az SZDSZ pedig 2 százalékon áll. Az összes többi párt támogatottsága együttesen 2 százalék.

Fidesz – MSZP 68:20

A politikai aktivitás erősödésének másik fontos jele, hogy a megkérdezettek 41 százaléka sorolható a biztos szavazó pártválasztók kategóriájába. A növekedés egyértelműen a Fidesznek kedvezett. Ennek megfelelően februárhoz képest 64-ről 68 százalékra nőtt a támogatottsága ezen a bázison, míg az MSZP-é 26-ról 20 százalékra csökkent. Az MDF eléri az 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ támogatottsága viszont nem haladja meg a 3 százalékot.

Még tovább romlik a kormány megítélése

A kormány megítélése érdemben romlott február óta, így most a megkérdezettek 66 százaléka ítéli meg negatívan (6 százalékpontos csökkenés) a kormányzat teljesítményét, míg az ellenzék megítélése javult, s most már 50 százalék a pozitív véleményt formálók aránya (+7 százalékpont). A válaszadók 28 százaléka mindkét oldallal elégedetlen (-3 százalékpont februárhoz képest), 39 százalék csak a kormánnyal (+8 százalékpont), 22 százalék csak az ellenzékkel elégedetlen (+1 százalékpont).

Menjen a kormány – maradjon a kormány 48:34

A népszavazás után a megkérdezettek 48 százaléka támogatta a kormány leváltását (+4 százalékpont), és csak 34 százalék volt azon a véleményen, hogy maradjon a kormány. A politikai klíma átalakulását jelzi, hogy jelentős változás következett be a pártválasztásukban bizonytalanok véleményében. Míg januárban megközelítőleg azonos arányú volt mindkét opció támogatottsága, addig most már 45 százalékuk támogatja a kormányváltás gondolatát, s csupán 26 százalékuk szeretné, ha maradna a jelenlegi kormány.

  Összes megkérdezett Biztos szavazók Biztos szavazó pártválasztók
Fidesz 30 42 68
MSZP 12 12 20
SZDSZ 2 2 3
MDF 2 3 5
Egyéb pártok 2 2 4
nincs olyan párt, amelyikre szavazna 8 5  
biztosan nem menne el 7    
nem mondja meg melyikre, de szavazna 16 18  
NT 11 9  
NV 9 7  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!