Emőke
-4 °C
9 °C

Több mint tizenkilencmillióra büntették a százforintos boltokat

2001.08.08. 18:05
Több mint tizenkilencmillió forint bírságot szabott ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, amikor országos razziát tartott a százforintos boltokban. Főként a megfelelő terméktájékoztató hiánya miatt kellett közbelépniük, de előfordult lejárt szavatosságú élelmiszer vagy engedély nélkül árusított termék is.
Több mint tizenkilencmillió forint bírságot szabott ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, amikor májusban országos razziát tartott a százforintos boltokban. Hámori Miklósné, a felügyelőség munkatársa az Indexnek elmondta: a vizsgálat során 406 kis- és nagykereskedést vettek górcső alá, ebből ötven volt Budapesten.

Engedély nélkül forgalmazott áruk is előfordultak

A főfelügyelőség nem véletlenül csapott le minden olyan boltra, amelyben a százforintos szó szerepelt. Tudomásuk volt róla, hogy ezeken a helyeken alacsony áron minőségileg kifogásolható termékeket forgalmaznak. Gyanújuk beigazolódott, hisz olyan áruk is fennakadtak a rostán, amelyek nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel.

A legtöbb hiányosságot azoknál a kozmetikai cikkeknél tapasztalták, amelyek nem voltak szabályos terméktájékoztatókkal ellátva. Emellett lejárt szavatosságú édességéket is találtak a polcokon. Ezeknek a forgalmazását megtiltották.

Futótűzként terjedt a razzia híre

Az országban több nagykereskedés működik, amely biztosítja a kisebb boltok ellátását. A május 7-én kezdődött razziának hamar híre ment, így a nagykereskedők a fejükhöz kaptak, és gyorsan pótolták a hiányosságokat.

A IX. kerületben található, nagykereskedésként működő Majdnem minden 100 forint Kft.-nél szintén tartottak vizsgálatot. Lukács Ernő ügyvezető igazgató az Indexnek elmondta: a gyártók felé szigorú követelményeket támasztanak, de így is megbüntették őket. A probléma azoknál a terméknél volt, ahol a gyártók a címkéket külön szállították, és azokat végül nem ragasztották fel. Mára azonban mindent bepótoltak.

Ilyen nagyszabású vizsgálat a közeljövőben nem szerepel a felügyelőség tervei között - folytatta Hámori Miklósné. Utóellenőrzéseket azonban tartanak, hogy megtudják, a cégek mennyiben pótolták a feltárt hiányosságokat.