Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Terroristák találkahelyévé változhat Magyarország

2003.12.01. 16:09
Magyarország ugyan nem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak, mégis "konspirált találkozások" színterévé válhat - véli a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ. Az EU-csatlakozás után még pénzügyeiket is Budapestről intézhetik a terroristák.
Továbbra sem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak Magyarország - állapította meg a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) hétfőn közzétett jelentésében. "Jelenleg egyetlen terrorszervezet sem működtet aktív csoportot az országban" - áll a jelentésben.

A SZBEKK szerint egyébként megállapítható, hogy bár a terroristák "képességei jelentősen megerősödtek", tevékenysége "rövid távú politikai célokat" szolgál, célja a félelem- és zavarkeltés, illetve a "kormányzati szervek iránti bizalom megrendítése".

A nyomozóhatóság arra számít, hogy külföldi terrorszervezetek "konspirált találkozások, tárgyalások lebonyolítása céljából" találkozóhelyként használhatják az országot. Az EU-csatlakozás után a Magyarországon tartózkodó vagy később letelepedő szimpatizánsok a terrorszervezetek anyagi támogatása céljára várhatóan kihasználják a hazai pénzügyi rendszer lehetőségeit - véli a SZBEKK.

A jelentés szerint iszlám terrorszervezetek jelenléte nem mutatható ki Magyarországon, ugyanakkor "jelentősnek mondható pénzeszközökhöz jutott" több, akár a terroristákat is támogató alapítvány.

A magyarországi palesztin közösséggel kapcsolatban a nyomozóhatóság megállapította, hogy "ugyan figyelemmel kísérik" a palesztin-izraeli békefolyamat alakulását, szolidaritásuknak legfeljebb "békés formában adtak hangot".